Magyar filmhetek New Yorkban Magyar filmhetek New Yorkban

Magyar filmhetek New Yorkban

Két vetítéssorozaton is bemutatkoznak októberben New Yorkban a magyar filmesek. Az Extremely Hungary címet viselő magyar kulturális évad keretében a brooklyni BAM művészeti központban magyarok részvételével készült amerikai alkotásokat, a manhattani MoMA modern művészeti múzeumban pedig Tarr Béla válogatta magyar filmeket láthatnak az érdeklődők – tájékoztatott az MTI.

A Magyar Filmunióval együttműködésben rendezett retrospektív programban október 22. és 30. között olyan filmeket láthat a New York-i közönség, mint Bódy Gábor Amerikai anzixa, Fehér György Szenvedély című filmje, Mundruczó Kornél Johannája, Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotása, vagy Horváth Putyi rendezése, A halál kilovagolt Perzsiából.

Florida, a paradicsom

A rangos brooklyni BAM művészeti központ mozijában Magyarok Hollywoodban címmel tartanak filmhetet. A BAMcinématek programjában olyan alkotások szerepelnek – összesen 17 film –, amelyeknek valamilyen módon magyar kötődésük van: magyar a producer, a forgatókönyvíró, a zeneszerző vagy valamelyik szereplő. A kevésbé ismert filmekre koncentráló filmhét a Florida, a paradicsom (Stranger Than Paradise) című 1984-es Jim Jarmusch-alkotással indult. A 25 éve készült művészfilm vetítésén jelen volt az Éva szerepét alakító Bálint Eszter.

A vetítéssorozat három hete alatt láthatók filmek Michael Curtiz, André De Toth, Charles Vidor és George Cukor rendezésében, olyan produkciók, amelyeknek Adolph Zukor, Alexander és Zoltan Korda volt a producere, vagy színészként szerepelt benne Bela Lugosi, Peter Lorre, Johnny Weissmuller, Ilona Massey és Zita Johann. Olyan film is került a programba, amelynek Lengyel Melchior és Biró Lajos írta a forgatókönyvét, Miklós Rózsa szerezte a zenéjét, illetve amelyet Zsigmond Vilmos és Kovács László fényképezett.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat