Annecy-díjas animációval nyit az Anilogue


Idén is két városban zajlik az Anilogue filmfesztivál. November 25. és 29. között Budapesten az Uránia és a Toldi mozi, november 27-től pedig egy héten át a bécsi Filmcasino és Topkino mutatja be a 2009-es év legjobb animációs filmjeit – írja a filmtekercs.hu.

A november 25-i nyitóelőadás keretében debütál Adam Elliot, az Oscar-díjas Harvie Krumpet rendezőjének új egész estés filmje, a Mary és Max. Az egyszerre ironikus és megható ausztrál mozi a 2009-es Sundance fesztivál nyitófilmje volt, és elnyerte a legendás Annecy fesztivál fődíját is.

Adam Elliot: Mary és Max

Az Anilogue központi programja az európai animációs rövidfilmek versenye. Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli, a fődíjat november 29-én az Uránia filmszínházban adják át. A zsűri idén három tagot számlál: Alexei Alexeev, a világszerte ismert KJFG No.5 orosz származású, Budapesten élő rendezője, A Hanyatló művészet (Fallen Art) és az Oscar-jelölt Katedrális rendezője, Tomek Baginski, Japánból pedig Hitoshi Suzuki, az egyik legnagyobb távol-keleti animációs rendezvény, a Tokyo Anime Fair igazgatója.

Az idei fesztiválon több olyan program is lesz, amely egyes nemzetek, iskolák animációjára koncentrál: 4–4 program foglalkozik a német és a lengyel animáció jelenével és múltjával. Új sorozatként indul a világ elit egyetemeinek animációs munkáit összegyűjtő program, idén a Harvard animációs tanszékének vizsgafilmjeit lehet megtekinteni.

Az Anilogue idén 6 egész estés animáció magyarországi premierjét ünnepelheti Pesten, és további kettő a bécsi közönség előtt debütál. A fesztivál idején zárul a Japán-Magyar Kulturális Év, és ebből az alkalomból rendkívül friss és izgalmas válogatás érkezik Japánból.

A részletes program az Anilogue honlapján olvasható.Kapcsolódó