Zsigmond Vilmost és Kovács Lászlót méltatták


Zsigmond Vilmos és Kovács László magyar származású hollywoodi operatőrök munkássága megváltoztatta az amerikai filmművészetet a 60-as, 70-es években – írta a The New York Times, amely a hétvégén, akárcsak a Los Angeles Times, hosszú írásban méltatta a világhírű művészek munkásságát.

A két újság abból az alkalomból közölt cikket, hogy az amerikai PBS közszolgálati csatorna kedden mutatja be James Chressanthis amerikai rendező dokumentumfilmjét (Nincs szükség feliratra: László és Vilmos), amely az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és a többszörös díjnyertes néhai Kovács László életéről szól.

A két operatőr 1956-ban egy órányi filmet készített a magyar forradalom eseményeiről, az anyag negatívját Bécsen keresztül csempészték Nyugatra. Mint Zsigmond Vilmos a The New York Times-nak elmondta: amikor Amerikába érkeztek, testvérként segítették egymást, hogy életben maradjanak. Chressanthis filmje egy olyan barátságról szól, amely legendává vált Hollywoodban – írta a Los Angeles Times.

Zsigmond Vilmos és Kovács László

A dokumentumfilmben hosszabb részletek, köztük archív felvételek láthatók az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeiből. A két operatőr részletesen beszél magyar tanítómestereiről, magyarországi filmes tanulmányairól. A nézők azt is megtudhatják, hogy az operatőrök munkássága rányomta bélyegét a hollywoodi kinematográfia fejlődésére, a két művész új technikai fogások tömkelegével, alapjaiban változtatta meg a filmkészítés technikai-művészeti színvonalát – részletezi az MTI.Kapcsolódó