Harry Potter a vatikáni filmgyűjteményben


Ötvenéves fennállását ünnepli a Vatikán filmgyűjteménye. Az intézmény a vallás és a Vatikán történetét bemutató alkotások mellett mozifilmeket is őriz és kategorizál, amennyiben azoknak van valamilyen spirituális vonatkozásuk – részletezte az MTI.

A Vatikán filmgyűjteménye olyan alkotásokat is tárol, amelyek nincsenek összhangban a Vatikán bibliai-teológiai nézeteivel. Ilyen például Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése és Pedro Almodóvar Mindent anyámról című műve, de megtalálható itt a brit komikus Sacha Baron Cohen nagy visszhangot keltő Borat című filmszatírája, valamint a Vatikán által is kritizált Harry Potter-filmek és a Gyűrűk ura-trilógia.

A mintegy 7800 alkotást felölelő gyűjteményben őrzik az olasz filmkészítés sztárrendezőinek remekeit, többek között Federico Fellini, Roberto Rossellini és Pier Paolo Pasolini filmjeit. Ide tartozik Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című műve is, az olasz rendező Utolsó tangó Párizsban című erotikus alkotását ugyanakkor száműzték a vatikáni kópiák közül.

A vatikáni filmgyűjteményt, amelyet a Pápai Médiatanács igazgat, XXIII. János pápa alapította 1959-ben. Az itt őrzött legrégebbi film 1896-ból származik. II. János Pál pápa itt nézte meg Roberto Benignivel Az élet szép című filmet, amelyben az Oscar-díjas olasz filmrendező-színész játssza a főszerepet. Legutóbb XVI. Benedek pápa tekintett meg több, a Bibliáról és a korábbi pápák életéről szóló RAI-televíziós sorozatot.Kapcsolódó