Filmdíjak 34 országból


A magyar film külföldi sikerei – 77 országban tűztek műsorra hazai mozgóképeket a Magyar Filmunió szervezésében 2009-ben. A játék- és a rövidfilmjeink, a magyar animációk és dokumentumfilmek mintegy száz nemzetközi elismerésben részesültek az év során összesen 34 országban.

2009-ben több mint 1000 alkalommal hívtak meg magyar alkotásokat nemzetközi filmfesztiválokra. Játék-, rövid- és dokumentumfilmjeinket, valamint a híres magyar animáció friss alkotásait 77 ország filmfesztiválja és szakmai fóruma tűzte műsorra. A magyar rendezők, forgatókönyvírók, színészek és filmalkotók mintegy száz díjat és elismerést nyertek el külföldön.

A seregnyi méltatás közül kimagaslik Nemes Gyula hamburgi fődíja a Letűnt világért, Karchi Perlmann Vacsora című filmjének fődíja Palm Springs-ből, Esztergályos Krisztina locarnói Ezüst Leopárdja Variációk című diplomafilmjéért, Kenyeres Bálint chicagói fődíja és Vranik Roland sevillai sikere. Vranik az Adásért Magyarországról elsőként nyerte el a legjobb rendező díját Spanyolországban.

A dokumentumfilmeket illetően Moldoványi Ferenc Another Planet / Másik bolygó című munkája kapta a legtöbb külföldi elismerést. A rövidfilmek listáját Karchi Perlmann Vacsora című groteszkje vezeti. 2009-ben a legtöbb filmdíj Spanyolországban és Olaszországban született a magyar alkotóknak.

Májusban Cannes-ban volt Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjének a premierje. Goda Krisztina Kaméleonját az A-kategóriás sanghaji, Gárdos Péter Tréfa című Kosztolányi-adaptációját a moszkvai filmfesztivál vetítette először.

Térségünk legfontosabb seregszemléjén, Karlovy Vary-ban volt Pálfi György, Mátyássy Áron, Sopsits Árpád és Fonyó Gergely új alkotásainak nemzetközi premierje. Pater Sparrow 1 című játékfilmje, a fantasztikus filmek legnagyobb versenyén, a spanyolországi Sitgesben mutatkozott be októberben. A valladolidi Seminci tűzte műsorra először Edelényi János Príma Primavéra és Almási Tamás Puskás Hungary című alkotásait; utóbbi el is hozta a rangos spanyol fesztivál legjobb dokumentumfilmjének járó trófeát.

Szabó Simon első játékfilmje, a Papírrepülők, Dél-Amerika egyik legnagyobb nemzetközi filmes eseményén, a Sao Paulo-i mustrán indult, míg Nagy Viktor Oszkár Apaföld című rendezésével a thesszaloniki filmfesztiválon találkozhatott először a külföldi közönség november végén.Kapcsolódó