Amerikában többet költöttek mozira, mint DVD-vásárlásra Amerikában többet költöttek mozira, mint DVD-vásárlásra

Amerikában többet költöttek mozira, mint DVD-vásárlásra

Az amerikaiak 2002 óta tavaly először költöttek többet mozira, mint DVD-vásárlásra, ezek szerint megváltozott a „szórakoztatóipari termékek fogyasztásának” módja – írja az SG.hu.

Az Egyesült Államokban 2009-ben 10,6 milliárd dollárért vásároltak mozijegyet, ez 11 százalékkal haladja meg az előző évi adatot. A DVD-eladásokból származó bevétel viszont 13 százalékkal 8,73 milliárd dollárra csökkent. Egyes vélemények szerint a szórakoztatóipari fogyasztói szokások alakulása nem kedvez a filmstúdióknak. A DVD-forgalmazásból eredő egyre csökkenő haszonnal mind kevésbé tudják ellensúlyozni a gigantikus gyártási költségeket, a mozis bevételeket pedig meg kell osztaniuk a filmszínházakkal.

Ez a módosulás máris átalakította a hollywoodi filmipart, amelynek moguljai a nagy tömegek által fogyasztható, kasszasikereket jelentő filmek készítését részesítik előnyben az olcsóbb, de kisebb bevétellel kecsegtető alkotásokkal szemben. Lehetőség szerint olyan filmeket gyártanak, amelyek a mozirajongók széles táborát vonzzák.

A filmstúdiók számára nemrég még hatalmas bevételeket jelentett, hogy a fogyasztók elkezdték DVD-könyvtáraikat felépíteni. Ez a trend azonban a különleges ajánlatok, például a digitális kézbesítés ellenére mára alapvetően megfordult, a DVD-forgalmazás bevételei feltartóztathatatlanul esnek. Sok fogyasztó a DVD-vásárlásról ismét átállt a kölcsönzésre, ez utóbbi viszont kisebb profitot nyújt a stúdióknak.

Amerikában tavaly mozijegyekre, DVD-vételre és kölcsönzésre, továbbá BR-lemezekre, kábeltévés és egyéb mozicsatorna-előfizetésekre összesen 28,38 milliárd dollárt költöttek a fogyasztók.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat