Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja


Május 7. és 9. között idén is megszervezik a Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválját, mely 13 ország 80 városában, köztük 26 romániai városban fog zajlani. A Francia Kulturális Központ által szervezett fesztiválon nagyon rövid, maximum 3 perces filmek vehetnek részt – egyéb (műfaji) megkötés nincs.

A Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljának ötlete 1999-ben született meg Franciaországban. A rendezvény célja a „nagyon rövid filmek” népszerűsítése, melyek vetítése a világ több pontján egyszerre zajlik – így a fesztiválnak egyszerre lehet nemzetközi szinten összetartó és nevelő ereje.

A fesztivál idei kiadásának egyik meglepő érdekessége, hogy a résztvevő romániai városok száma meghaladja még a kezdeményező Franciaországban csatlakozott városok számát is. Tavaly két román alkotás (Old Ladies Never Dream, Immerse) is bekerült a nemzetközi mezőnybe – a fesztivál történetében először.

A 2010-es fesztivál egyik különlegessége a nőket fókuszba helyező Paroles de Femmes szekció, melynek keretén belül 21 olyan rövid alkotást lehet majd megtekinteni, melyek szorosan kapcsolódnak a nő témájához.

Az Around the Très Courts szekció román minifilmeket is vár, melyek ugyancsak nem haladják meg a 3 percet. A résztvétel ingyenes, jelentkezni pedig 2010. március 15-ig lehet a Très Courts honlapján található jelentkezési lap kitöltésével. A beérkezett filmeket szakmai zsűri bírálja el, a legjobbakat pedig az összes résztvevő román városban vetíteni fogják.Kapcsolódó