Oscar-jelölések 2010

Február 2-án, kedden kihirdették az Oscar-jelölések listáját. A legtöbb, kilenc-kilenc jelöléssel két film, az Avatar című sci-fi és A bombák földjén című háborús dráma büszkélkedhet. A díjakat a március 7-i gálán fogják átadni.

Folytatódik a küzdelem James Cameron és volt felesége, Kathryn Bigelow között – a két rendező filmje eddig is fej fej mellett haladt az Oscart bevezető különféle díjátadókon. Az igazságosabb döntés kedvéért a legjobb film kategória jelöltjeinek számát a korábbi ötről az Oscar-díjakat odaítélő Akadémia tízre emelte. A két fent említett mű így olyan filmekkel kel versenyre, mint az Egek ura, a District 9, a The Blind Side, az Egy lányról, a Becstelen brigantyk, a Precious és az A Serious Man.

Szokatlan módon ezenkívül a legjobb filmek mezőnyében ezúttal egy animációs munka is szerepel. Az Amerikai Filmakadémia tagjai a tavalyi alkotások közül a Fel! címűt ítélték olyan jónak, hogy nemcsak a legjobb animációs film, hanem a legjobb film kategóriájában is jelölték. Ez korábban egyedül A szépség és a szörnyetegnek sikerült 1992-ben. Szintén eltér némileg a korábbiaktól, hogy idén a legjobb animációs filmnek járó elismerésért három helyett öt mű is verseng, hiszen korábban rekord számú, összesen húsz darab animációs alkotást terjesztettek elő jelölésre.

Az érdekességeknél maradva: Bigelow mindössze a negyedik nő az Oscar-történelem során, aki nominációt érdemelt a rendezői mezőnyben, és ő az első, mióta Sofia Coppolát az Elveszett jelentéssel 2003-ban jelölték. Soha nem nyerte el még egyébként nő a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Ami pedig a további statisztikát illeti: a kilenc jelölést elért Avatar és A bombák földjén mögött nyolc nominációval a Becstelen brigantykat találjuk, míg a Precious és az Egek ura hat jelölést érdemelt. Öt kategóriában jelölték a Fel!-t, négyben a District 9-et, a Kilencet és a Star Treket, háromban pedig az Egy lányról, a Crazy Heart, A hercegnő és a béka, továbbá Az ifjú Viktória királynő című filmeket – részletezte az EST.hu.

A jelöltek teljes listája itt olvasható.

Kapcsolódó