Rohonyi Gábor Konyec című filmje Miamiban


Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmje indul a 25. Miami Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, ahol a világon először bemutatják az One Water című 14 ország részvételével készült dokumentumfilmet, amelynek egyik része Magyarországról szól.

A dél-floridai Miamiban 54 ország részvételével rendezik meg a nemzetközi fesztivált február 28 – március 9. között közel 200 filmet mutatnak be.

A nemzetközi versenyprogramban 15 elsőfilmes rendező pályázik a 25 ezer dolláros fődíjra, köztük Rohonyi Gábor filmje, a Konyec. A Keres Emil, Földi Teri, Schell Judit és Schmied Zoltán főszereplésével készült magyar filmnek Miamiban lesz az amerikai premierje. A 38. Magyar Filmszemle (2007) legjobb zsánerfilm, valamint közönségdíjával kitüntetett alkotást a rendező, Rohonyi Gábor személyesen mutatja be a miami filmfesztivál közönségének.

A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI zsűrijében Csákvári Géza, a Népszabadság munkatársa vesz részt a dél-floridai mozgókép ünnepen. A szervezet számos nemzetközi filmfesztiválra delegál zsűrit. Miamiban Csákvári Gézával együtt Chiara Arroya Cella mexikói és Rob Nelson amerikai filmkritikusok döntenek a FIPRESCI-díj sorsáról.

A jubileumi miami filmfesztiválon lesz a 14 országban forgatott nagyköltségvetésű amerikai dokumentumfilm, a One Water világpremierje. A föld ivóvízkészletéről, a víz és az ember kapcsolatáról mesélő film egyik epizódját Magyarországon forgatták mohácsi cigányzenészek közreműködésével. A One Water rendezője Sanjeev Chatterjee, a Miami Egyetem professzora. A magyar epizód egyik alkotója Vujity Tvrtko volt, aki jelen lesz március 9-én a One Water világpremierjén Miamiban.

forrás: www.filmunio.huKapcsolódó