Berlinale 2010: Az első román díjazott film


Adrian Sitaru román filmrendező DAAD-díjat kapott a Berlinale rövidfilmes blokkján belül levetített Colivia című alkotásáért.

A Colivia egy kisfiú történetét eleveníti meg, aki talál egy beteg verebet az utcán, és rengeteg kitartás árán ráveszi szüleit, hogy befogadják magukhoz az elanyátlanodott állatot. A film főszereplői Adrian Titieni, Clara Vodă és Vlad Vodă.

A Sitaru által elnyert díj egy háromhónapos teljes berlini ellátást foglal magában, mely semmi kötelezettséggel nem jár a rendező részéről – bármelyik projektjén dolgozhat, vagy akár egyiken sem. A román filmes ugyan egyelőre nem fogja tudni kiélvezni a jól megérdemelt berlini „vakációzást", ugyanis éppen második nagyjátékfilmjének (Din dragoste, cu cele mai bune intenţii) előkészületei zajlanak.

A Berlin Shorts rövidfilmes szekcióban összesen négy díj került kiosztásra: Arany Medve, Ezüst Medve, DAAD-díj és az EFA-díj. Az Arany Medvét a svéd Ruben Östlund Incident by a Bank, míg az Ezüst Medvét az izraeli Shai Miedzinski The Descent című alkotása kapta.Kapcsolódó