TIFF: Kolozsvár főterétől az Ecsetgyárig


A nyitófilm a legújabb Fatih Akin-produkció, a Soul Kitchen lesz, a Metropolis teljes, restaurált változata mellé pedig zenei világpremiert is kap a közönség. (transindex.ro)

Rekordszámú filmet: több mint 340 alkotást küldtek be idén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezőinek – mondta el Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a tegnapi sajtótájékoztatón. A fesztivált Fatih Akin rendező legújabb filmje, a Soul Kitchen nyitja meg, amelyet jó eséllyel nem a Köztársaság moziban, hanem Kolozsvár főterén vetítenek majd.

A kolozsvári közönség láthatja majd a két Oscar-díjjal jutalmazott amerikai sikerfilmet, a Precious-t is, amelynek főszereplője egy analfabéta, túlsúlyos afro-amerikai tinilány. A politikai párbeszédet kezdeményező filmek tavaly, az Il Divo által elkezdett hagyományát a szervezők tervei szerint idén Erik Gandini filmje, a Videocracy folytatja, amely Silvio Berlusconi médiabirodalmáról szól.

A fesztivál egyik csemegéje Fritz Lang Metropolis című, 1927-es némafilmjének vetítése lesz. A filmet hosszú időn keresztül csak rövidített verzióban láthatta a közönség, két éve azonban kiderült, hogy létezik egy, az elveszettnek hitt harminc percet is tartalmazó változat. A restaurált filmet az idei Berlinálén mutatták be, és Németországon kívül eddig csak Hong Kongban vetítették. A filmhez Antonio Bras zenész és médiaművész írt zenét: az elektronikus műfajok mellett a klasszikus zenét, rockot, gitárt, zongorát is ötvöző muzsikát a TIFF közönsége hallhatja először a világon.

A TIFF egyik idei helyszíne, illetve társszervezője az Ecsetgyár lesz, ahol Tudor Giurgiu szerint „kísérleti, hermetikusabb, nehezebb filmeket” vetítenek majd. Ugyancsak az Ecsetgyár közreműködésével szerveznek pályázatot a kolozsvári videóművészeknek, akik meghatározott tematika nélkül, bármilyen eszközzel filmezett alkotással jelentkezhetnek (beleértve a fényképezőgépet vagy mobiltelefont is). A szervezők célja bemutatkozási lehetőséget biztosítani azoknak a művészeknek, akiknek filmjei az anyagi eszközök hiánya miatt nem tudnak versenybe szállni akár még a filmszakos egyetemi hallgatók munkáival sem. A kiválasztott 20-30 produkciót a fesztivál egyik estéjén vetítik le, a legjobbat 1500 euróval díjazzák majd. A beküldési határidő május 1., a filmek legtöbb 30 percesek lehetnek – részletek a TIFF honlapján.Kapcsolódó