Háborús filmek és családtörténetek a Titanic francia szekciójában


A Titanic filmfesztivál kínálatában évről évre meghatározóak a francia filmek, amelyek idén kiemelkedően erős mezőnyt alkotnak. A 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2010. április 8 – 18. között az elmúlt év legnagyobb francia sikereivel várja az érdeklődő mozilátogatókat.

Bemutatják A bűn serege című filmet, amely a II. világháború idején német megszállás alatt álló Párizsban játszódik, és a híres-hírhedt Manouchian-csoport történetét dolgozza fel. Robert Guédiguian komor és kíméletlenül realista filmet rendezett a francia történelem e sötét korszakáról.

Az algériai háború borzalmai elevenednek meg a Közeli ellenségek című filmben, amely a szembenálló felek egyformán elfogulatlan bemutatásával tűnik ki a hasonló témájú alkotások közül. A főszerepet A zongoratanárnő című filmben nyújtott alakításáért Cannes-ban a legjobb színész díjával elismert Benoît Magimel játssza.

A háborús filmek mellett azonban szívmelengető családi történeteket is láthatóak lesznek. Az Hátralévő életed első napja című film egy család életének öt kulcsfontosságú eseményét örökíti meg. A hiteles karakterekben, megindító szituációkban és remek zenékben bővelkedő filmet 2009-ben szinte az összes fontos kategóriában jelölték César-díjra. A rendező, Rémi Bezançon a Titanic vendége lesz.

Egy különlegesen szoros apa-lánya kapcsolat és az elszakadás nehézsége jelenik meg Claire Denis 35 pohár rum című filmjében. A csöndes és visszafogott hangvételű, mégis zajos nemzetközi sikert arató alkotás az apró részletek, gesztusok kiemelésével az érzelmek és hangulatok bemutatására helyezi a hangsúlyt. A film egyik főszerepét Grégoire Colin alakítja, aki tavaly a Titanic fesztivál vendége volt.Kapcsolódó