Gopo-díjat nyert Péter Hilda


A román filmipar legfontosabb eseményeként számon tartott Gopo-gálán, Péter Hilda, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze a Varga Katalin címszerepéért vihette haza a Gopo-szobrocskát. A legnevesebb román filmes díj négyéves történetében először fordul elő, hogy magyar művészeket is kaptak elismerést.

A Román Film Népszerűsítéséért Alapítvány negyedik alkalommal szervezte meg romániai filmipar díjainak gáláját, a 2010-es Gopo-díjakat. A Babel Communications és a Román Nemzeti Filmközpont támogatásával megszervezett éves esemény, amelyre március 29-én este került sor, a jelenlegi román filmgyártás értékeit kívánja díjazni. Az idei díjakról több mint 350 romániai filmes szakértő szavazata döntött.

További díjazottak: a legjobb film és legjobb rendezés, legjobb forgatóköny (Corneliu Porumboiu), legjobb férfi főszereplő (Dragoş Bucur), legjobb férfi mellékszereplő (Vlad Ivanov), legjobb operatőri munka (Marius Panduru) díját a Rendőr, melléknév (Poliţist, adjectiv) című film kapta. A legjobb mellékszereplőnek járó díjat Luminiţa Gheorghiu nyerte el a Francesca című filmben nyújtott alakításáért. A közönségdíjat az Emlékek az aranykorból (Amintiri din Epoca de Aur – Frumoasă e viaţa!) című film nyerte el, míg a legjobb európai film díját a Gomorra című olasz-francia koprodukció kapta. (huntheater.ro)Kapcsolódó