Megvannak a Titanic Fesztivál nyertesei! Megvannak a Titanic Fesztivál nyertesei!

Megvannak a Titanic Fesztivál nyertesei!

A péntek este véget ért 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláján ünnepélyes keretek között kihirdették az idei mustra díjnyertes alkotásait.

A ceremónián először a közönségdíjas filmre derült fény. A nézők szavazatai alapján az idei kedvenc (4,87-es átlaggal) A fantasztikus Róka úr lett. Második helyen a Hátralévő életed első napja végzett, a harmadik legnépszerűbb film címét pedig A Vörös Kápolna kapta.

Ezt követően a Diákzsűri döntését hozták nyilvánosságra, akik díjukat Asghar Farhadi Elly története című filmjének ítélték oda, amely indoklásuk szerint „kiválóan reflektál a férfi és női kapcsolatok társadalmi vetületeire egy sokszereplős, jól működő zárt szituációs drámán keresztül”.

Végül színpadra léptek az idei zsűritagok – a Nick James, Tiina Lock és Gothár Péter hármasából álló nemzetközi zsűri az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott 10 000 euró értékű Hullámtörők-díjat A bőrön is áthatol című holland alkotásnak ítélte oda. A film egy erőszakos támadásnak áldozatul esett fiatal nő összeroppantását majd fokozatos önmagára találását, az ösztönös bosszúvágy leküzdésének folyamatát jeleníti meg. A zsűri elmondása szerint a döntés korántsem volt könnyű, sőt elég komoly vita előzte meg, hiszen nagyon erős versenyprogramból kellett választaniuk. Nick James szerint végül azt tartották szem előtt, hogy a díjat olyan elsőfilmes alkotónak adják, akinek filmje témaválasztását és esztétikai megvalósítását tekintve is merészségről tesz tanúbizonyságot. Gothár Péter kiemelte, hogy a filmekben elsősorban a személyes hangot, az alkotók nézőkkel való közlési vágyát értékelték.

Aki lemaradt volna a díjazott filmekről, vasárnap este még megnézheti őket az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol 18:30-tól a közönségkedvenc A fantasztikus Róka urat, 20:45-től pedig a Hullámtörők-díjas A bőrön is áthatol című filmet vetítik.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat