Fatih Akin új alkotásával veszi kezdetét az idei TIFF


Az idei TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) május 28-án veszi kezdetét, mégpedig rendhagyó módon, Kolozsvár főterén, egy szabadtéri vetítéssel.

A fesztivál megnyitóján Fatih Akin Soul Kitchen című alkotása lesz látható, melyben a magyar Gryllus Dorka is a főszereplők között található. Fatih Akin ezúttal harmadik alkalommal képviselteti magát a TIFF-en, korábban ugyanis a Fallal szemben (2004) és az Át a hídon – Isztambul hangjai (2007) című alkotásaival volt jelen.

A fesztivál zárófilmje Andrei Ujică alkotása, az Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu lesz, mely egy provokatív dokumentumfilm az egykori diktátorról. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon debütáló alkotás kizárólag a Román Televízió és a Nemzeti Filmarchívum archív felvételeiből van összerakva, ez a mozaik pedig egy teljesen új képet mutat majd a román nézőközönségnek Ceauşescuról. A film olyan exkluzív jeleneteket is tartalmaz, melyeket még soha sehol nem mutattak be.

A TIFF Supernova szekciója a legfrissebb termésből származó alkotásokra koncentrál, így olyan filmek lesznek láthatóak, mint François Ozon: Menedék, Thomas Vinterberg: Submarino, Bruno Dumont: Hadewijch, Bong Joon-ho: Mother, és André Téchiné: La fille du RER c. alkotásai.

A versenyszekcióba került 12 filmre április 30-án derül majd fény.Kapcsolódó