Koreai filmhét Budapesten


Tíz kortárs dél-koreai alkotással várja a közönséget május 10. és 14. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Koreai filmhét, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg Budapesten.

Teszár Dávid filmkritikus, a koreai filmek szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a programban több koreai közönségsiker is szerepel. A síugrókról szóló Nemzeti válogatottra például több mint nyolcmillióan váltottak jegyet az ázsiai országban, míg a Pletykalavina című komédia Dél-Korea történelmének legnézettebb vígjátéka.

A kritikus ugyancsak kiemelte a filmek műfaji sokszínűségét: a tíz alkotás között szerepel thriller (A gyilkos hangja), zenés komédia (Egy mázsás szépség), kosztümös melodráma (Egy szépség portréja) és párkapcsolati dráma is (Bocsánat).

Kvon Jung Szup, a Koreai Köztársaság Nagykövetségének első titkára elmondta, hogy a felhozatalban azért van túlsúlyban a populáris film, mert a nagykövetség a közeljövőben tervezi megnyitni a Koreai Intézetet, ahol rendszeresen vetítenének majd az ország művészfilmjeiből.

A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással láthatja a budapesti közönség, az Uránia kistermében zajló vetítések ingyenesek, míg a nagytermes előadások egységesen 770 forintba kerülnek.

A filmhetet megelőzően május 9-én, vasárnap 19 órától a koreai Li Kjung Ho Társulat táncelőadását tekinthetik meg az érdeklődők a filmszínházban.


Kapcsolódó