Lengyel rendező nyerte a legjobb európai filmterv díját


Paweł Pawlikowski, Nagy-Britanniában élő lengyel filmrendező Sister of Mercy című filmtervével érdemelte ki idén azt a díjat, amelyet az uniós MEDIA program által támogatott projektek közül a legkiválóbb európai vonatkozású filmtervnek ítélt oda az Európai Bizottság – jelentette be hétfőn Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos a 63. Cannes-i Filmfesztiválon. (MTI)

A brit-lengyel koprodukcióban készülő film forgatása a tervek szerint jövő nyáron kezdődik Lengyelországban.

A ciprusi biztos a döntést az „európai randevú” napján jelentette be, amelyet 2003 óta rendeznek meg a cannes-i filmfesztiválon. A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjének különböző szekcióiba idén összesen húsz olyan európai filmet válogattak be, amelynek finanszírozását az Európai Unió MEDIA programja támogatta. Közülük hat az Arany Pálmáért folyó hivatalos versenyprogramban is szerepel. Az elmúlt tíz év cannes-i fődíjas filmjei közül pedig nyolc részesült a MEDIA program támogatásában – hangsúlyozta az uniós biztos.

A vitanap két fő témája a digitalizáció és a filmtámogatási alapok jövője volt. Uniós vélemény szerint az új lehetőséget jelentő digitalizáció térnyerésével a filmalapoknak a gyártás közvetlen támogatása helyett az egyre nehezebbé váló forgalmazásban és a filmoktatásban kell fokozatosan egyre nagyobb szerepet vállalniuk.

A MEDIA program 2007 és 2013 között összesen 755 millió euróval támogatja az európai filmipart, mindenekelőtt az európai filmek hatékonyabb terjesztésére, népszerűségük növelésére, valamint az ágazat versenyképesebbé tételére koncentrálva. A támogatásban részesülő produkciós cégek általában 50 ezer euró körüli összeget kapnak.


Kapcsolódó