7. Cinefest – ismét páratlanul változatos programok


Az EU MEDIA Programja idén ismét támogatásra érdemesnek ítélte a tavaly már nyertes miskolci CineFestet, így az idei fesztivállátogatók ismét gazdag szakmai programoknak és változatos filmeknek lehetnek szemtanúi.

A szervezők ismét nagy dobásra készülnek szeptemberben a borsodi megyeszékhelyen: a feszt nagyjátékfilmes versenyprogramja az ígéretek szerint a tavalyinál is erősebb lesz (csak emlékeztetőül: 2009-ben itt debütált Magyarországon Duncan Jones Holdja, a legsikeresebb bolgár film, a Zift, vagy a román Sporthorgászat is), a több mint 500 benevezett film közül pedig a legjobb animációs, dokumentum- és kisjátékfilmeket vetítik szeptember 10. és 19. között a Művészetek Házában.

Ami a szakmai programokat illeti, Oscar-díjas animációs filmesek tartanak mesterkurzust, lesz Korda-konferencia (az itthon méltatlanul legkevésbé ismert fivérre, Zoltánra fókuszálva – a tervek szerint itt lesz fia, David Korda, és biográfusa, Charles Drazin is), ezenkívül láthatunk majd Korda-némafilmeket, kiállítást – eddig soha nem látott fotókkal – a kolozsvári filmgyártásról, és természtesen koncertek, filmes bulik is lesznek az avasi retró-tévétoronyban.

A fesztivált, idén először, a Visegrádi Alap is támogatja, a Jamesonnal pedig exkluzív szponzori szerződést írt alá a CineFest. A többéves sikeres együttműködés eredménye, hogy az idei megállapodás minden eddiginél teljesebbkörű, és ezzel egyedülálló Magyarországon: hasonló mértékben csak a Dublini Fesztivált támogatja a legendás ír cég.Kapcsolódó