Hollywood nyárra Párizsba költözik


A külföldi filmeknek bevezetett húsz százalékos adókedvezmény miatt Párizsban készül idén nyáron több hollywoodi produkció, köztük Martin Scorsese legújabb filmje, amelyet eredetileg Budapesten terveztek forgatni. (MTI)

Az év eleje óta a nemzetközi produkciók franciaországi kiadásaik után húsz százalékos adókedvezményben részesülnek 4 millió euróig. A kedvezményről rendelkező törvény kimondja, hogy a visszatérítést igénylő filmekben a forgatás helyszínének beazonosíthatónak kell lennie, azaz a film készítőinek népszerűsíteniük kell Franciaországot. A rendelkezés sikerét mutatja, hogy eddig 23 produkció részesült ilyen adókedvezményben, s a nyár folyamán több hollywoodi rendező is Franciaországba készül.

Woody Allen Párizsban játszódó filmjének forgatókönyve több mint három éve elkészült, de a rendező eddig azért nem forgatott a francia fővárosban, mert túl magasak lettek volna a költségek. Az adókedvezménnyel azonban elhárultak a pénzügyi akadályok. Ráadásul időközben új elnöke lett Franciaországnak, aki hivatali ideje kezdetén újranősült, s Woody Allen az új first ladyben, Carla Bruni-Sarkozyben találta meg a legmegfelelőbb színésznőt a készülő produkció egyik szerepére.

A Le Journal du Dimanche című lap értesülése szerint a Midnight in Paris forgatása hétfőn kezdődik az elnöki hivatal, az Elysée-palota tőszomszédságában lévő Bristol Hotelben. Az elnökné oldalán – aki egy múzeumigazgatót alakít a filmben – Marion Cotillard, Adrien Brody, Owen Wilson és Kathy Bates lesz majd látható. A forgatás augusztus 20-ig tart.

Martin Scorsese a párizsi Gare du Nord pályaudvart választotta helyszínül Brian Selznick The Invention of Hugo Cabret című képes ifjúsági regényének adaptációjához, amely egy halott apja emlékével szembesülő árva kisfiú történetét dolgozza fel. A film főszerepeit Jude Law, Ray Winstone, Christopher Lee, Ben Kingsley és Sacha Baron Cohen alakítják.

Az adókedvezmény miatt még idén Clint Eastwood és Christopher Nolan is Franciaországban rendezi következő filmjét. Előttük azonban még Steven Spielberg rendezkedik be idén nyárra Párizsban, aki szintén egy ifjúsági regény, Michael Morpurgo műve alapján forgat filmet War Horse címmel.Kapcsolódó