A 45. Karlovy Vary Filmfesztivál díjai A 45. Karlovy Vary Filmfesztivál díjai

A 45. Karlovy Vary Filmfesztivál díjai

Július 10-én, szombaton este a hivatalos zárógálán átadták a július 2-án kezdődött 45. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál elismeréseit. A díjazottak közt olyan neveket találunk, mint Jude Law, Nyikita Mihalkov vagy Cristi Puiu. (EST.hu)

A nagyjátékfilmek versenyében a nagydíjat a Geraldine Chaplin főszereplésével készült spanyol La mosquitera (The Mosquito Net), Agustí Vila alkotása nyerte, míg a zsűri különdíjasa a Kuky se vrací (Kooky) című Jan Sverák-mozi lett. A legjobb rendezőnek a horvát Rajko Grlicet választották Neka ostane medju nama (Just Between Us) című munkájáért, a legjobb színésznőnek Anais Demoustier-t (L’enfance du mal / Sweet Evil), a legjobb színésznek pedig Mateusz Kosciukiewiczet és a tavaly szintén díjazott Filip Garbaczot (Matka Teresa od kotów / Mother Teresa of Cats) ítélték. Különdíjban az orosz Drugoje nebo (Another Sky), Dmitrij Mamulia munkája és az iráni Chiz-haie hast keh nemidani (There Are Things You Don’t Know) részesült.

A dokumentumfilmes kategóriában a legjobb film a litván Upe (The River) és a svéd Familia lett (előbbi mű a 30 percnél rövidebb, utóbbi a 30 percnél hosszabb alkotások bajnoka). Különdíjat ebben a szekcióban is egy iráni film, a Tinar kapott. Az East of the West (Nyugattól Keletre) blokk fődíját a Lăzărescu úr halála direktorának, Cristi Puiunak adták Aurora című művéért, az észt-svéd-finn Püha Tonu kiusamine (The Temptation of St. Tony) pedig különdíjas lett.

Közönségdíjasnak az Oldboys című filmet, a dán Nikolaj Steen (Paprika Steen színésznő öccse) alkotását választották. Az Independent Camerát a brit színész-forgatókönyvíró, Christopher Morris rendezői bemutatkozása, a Four Lions érdemelte ki. A FIPRESCI, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége a Hitler in Hollywood című belga-francia-olasz művet díjazta, az ökumenikus zsűri kedvence pedig a Drugoje nebo volt. A világ filmgyártásához való kiemelkedő hozzájárulásáért Nyikita Mihalkov és a cseh Juraj Herz vehetett át Kristályglóbuszt, míg Jude Law a President’s Awardot, azaz a fesztivál elnökének díját kapta meg. A 46. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivált 2011. július 1. és 9. között fogják megtartani.

(Portálunk holnap jelentkezik részletes fesztiválbeszámolóval.)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat