MMKA: 750 milliós zárolás várható a filmes közalapítványnál


Elkészült a következő évekre szóló konszolidációs terv a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMKA) feltárt 7,9 milliárd forintnyi kötelezettségállomány törlesztésére; a tervezett, valószínűleg 750 milliós kormányzati zárolás azonban megnehezítheti az elképzelések végrehajtását – közölték a szervezet kuratóriumának tagjai. (kultúra.hu)

A közalapítvány előző vezetése alatt folytatott gazdálkodást átvilágító auditok 7,9 milliárd forintos kötelezettségállományt tártak fel, amelyből 6,5 milliárd a banki kötelezettség – ismertette a vizsgálatok eredményét az MMKA kuratóriumának elnöke.

Kőrösi Zoltán emlékeztetett: a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány be nem tartott ígéretei, hibás döntései, valamint a filmes szervezet túlköltekezése egyaránt hozzájárultak a komoly kötelezettségállomány kialakulásához. Mint azonban hangsúlyozta, az MMKA-nál „felelőtlenségek történtek, de törvénytelenség nem állapítható meg”. A kulturális tárca minden évben vizsgálta és elfogadta a közalapítvány működését – jegyezte meg az elnök.

Mint a kuratórium több tagja is hozzátette, a 7,9 milliárdos összeg nem „tűnt el”, hiszen a közalapítvány azt filmtámogatásra fordította, az eddigi túlköltés miatt azonban a jövőben kevesebb film támogatására lesz lehetőség. A túlköltés szinte kizárólag a játékfilmeknél volt megfigyelhető: ennek a gyakorlatnak a többi műfaj látta kárát, így a jövőben az úgynevezett „kisműfajoknak” (a dokumentum-, az animációs és a kisjátékfilmeknek) nagyobb figyelmet kell kapniuk.

A közalapítvány terveiben szerepel a filmforgalmazás és a terjesztés kérdésének rendezése, hogy a kistelepülések lakóihoz is eljuthassanak az ő adójukból is forgatott hazai filmek, de az MMKA az eddigieknél komolyabban szeretne építeni az európai kooperációs lehetőségekre is, együttműködve a magyar kulturális diplomáciával és a köztelevízióval.

A jövőről szólva a kuratórium tagjai úgy vélekedtek: szükséges lesz az állam mecénás szerepének végiggondolása és az eddiginél több külső forrás bevonása. Ha azonban a hazai filmkultúra súlyos alulfinanszírozottságán nem sikerül javítani, azt a térségbeli versenytársak ki fogják használni – fűzték hozzá többen.Kapcsolódó