Kolozsvári Magyar Filmnapok a Tranzit Házban


A Kolozsvári Magyar Napok részeként szervezik meg augusztus 18. és 22. között a Kolozsvári Magyar Filmnapokat a Tranzit Házban. A rendezvény a kolozsvári vonatkozású filmek seregszemléje, ahol a némafilmek korától a jelenig, a játékfilmtől az animációs filmig terjed a program. (transindex.ro)

A vetítések a Tranzit Házban zajlanak naponta 18 és 24 óra között. A programban szerepelnek a kolozsvári filmes műhelyek: az Argo, a Filmtett–Duna Műhely, a Kolozsvári Televízió, a Sapientia EMTE, a Transindex TV, a Videopontes alkotásai. Emellett portrékat is vetítenek Kolozsvár személyiségeiről: Bodor Ádámról, Fischer Istvánról, Orosz Lujzáról, Tordai Zádorról, Senkálszky Endréről.

A kolozsvári filmkészítés múltjáról Janovics Jenő Világrém című 1920-as és Fischer István Legalább Európát című, 1972-es filmje tanúskodik. Nem maradnak ki a játékfilmek sem: Ferenczi Gábor A barátkozás lehetőségei, Gaál István Legato, Jakab-Benke Nándor Antigoné és Tompa Gábor Kínai védelem című alkotását vetítik. Emellett szerepelnek a programban fiatal alkotók munkái, dokumentumfilmek, animációs filmek, kisjátékfilmek, mozgóképes dokumentumok Kolozsvárról.

A részletes program ITT olvasható.Kapcsolódó