Al Pacinóval nyit a CineFest


A Dr. Halál című HBO-tévéfilm vetítésével nyitják meg az idei, 7. Jameson Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, ami szeptember 10. és 19. között zajlik majd. Barry Levinson rendezésében a főszerepet Al Pacino játssza. (EST.hu)

A 15 Emmy-díjra jelölt életrajzi film (eredeti címén a You Don’t Know Jack) az örmény származású michigani patológusról, a Doktor Halálként elhíresült Jack Kevorkianról szól, aki az eutanázia aktív támogatájóként több mint 130, betegségének végső stádiumában lévő páciensét segítette a halálba. A tévédrámában Pacino Kevorkiant játssza; oldalán olyan további sztárokat találunk, mint John Goodman vagy Susan Sarandon. A filmet a CineFest nézői premier előtt, exkluzív vetítés keretében láthatják majd a fesztivál nyitónapján, szeptember 10-én, este. A filmről kritikánk itt olvasható.

Miskolcon láthatja ezenkívül először a hazai közönség Kocsis Ágnes Cannes-ban is bemutatott Pál Adriennjét, de itt lesz a hazai premierje Shirin Neshat Nők férfiak nélkül című, Velencében a legjobb rendezés díjával kitüntetett filmjének, melyben az egyik szerepet Tóth Orsolya játssza. Szintén magyar ősbemutató A befagyott folyó (Frozen River), amit tavaly két kategóriában jelöltek Oscar-díjra.

Ezúttal is lesz roma filmes program, dokumentumfilmes workshop, továbbá Jancsó-retrospektív az idei életműdíjas tiszteletére. A fesztiválon a filmeken kívül lesznek tárlatok is: kiállítás látható majd a Miskolcon született Dargay Attila munkásságáról, de legjobb filmjeiből is vetítenek néhányat. Az idei évtől a filmtörténeti programokat CineClassics néven fogják össze. Ennek részeként szeptember 17-én egy nemzetközi konferencián Korda Zoltánra emlékeznek (itt lesz fia, David Korda is). Kiállítás foglakozik ezenkívül eddig soha nem látott fotókkal, a kolozsvári némafilmgyártással, a Művészetek Házában pedig Korda-filmplatátokat mutatnak be.

A 7. Jameson Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke Ingmar Bergman és Andrej Tarkovszkij egykori munkatársa, a magyar származású svéd producer, Katinka Faragó lesz. Faragó évtizedekig dolgozott együtt Bergmannal, előbb scriptesként, majd gyártásvezetőként és producerként. Olyan filmekben volt a legendás rendező közvetlen munkatársa, mint A csend, a Suttogások és sikolyok, az Őszi szonáta és a négyszeres Oscar-díjas Fanny és Alexander. Faragó volt továbbá Tarkovszkij utolsó, Svédországban forgatott filmje, az Áldozathozatal producere is; olyan művek létrejöttében működött még közre, mint Jan Troell Oscar-jelölt filmje, az Új haza és Bille August Arany Pálma- és Oscar-díjas alkotása, a Hódító Pelle.Kapcsolódó