A kolozsvári némafilmgyártás képes története a miskolci CineFesten!

Szeptember 10-én, pénteken 16:30-tól a miskolci Jameson – CineFest Nemzetközi Filmfesztivál keretén belül is bemutatásra kerül A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig című hiánypótló filmes kiadvány, mely már Erdélyben is nagy népszerűségnek örvend.

A Dunky-kiállítással egybekötött megnyitón a könyvet Gyürey Vera, Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója mutatja be. Mind a magyar, mind az egyetemes filmtörténet szempontjából fontos műhely volt az 1913-1920 között a Kolozsváron működő, Janovics Jenő által alapított filmstúdió. Az alkotómunka nemzetközi színvonalát számos adat, név igazolja. Itt kezdte például rendezői pályafutását Korda Sándor, aki később Sir Alexander Korda néven Angliában lett legendás rendező. Karrierje első éveiben Kolozsváron dolgozott Kertész Mihály is, aki két évtizeddel később Michael Curtiz néven, az Oscar-díjas Casablanca rendezőjeként tett szert világhírnévre.

A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig

A Dunky-kiállítás, melynek anyaga ősbemutató, azaz még soha, sehol nem mutatták be, ennek a korszaknak a hangulatába, a filmek keletkezéstörténetébe enged egyedülálló bepillantást.

Kapcsolódó