Életműdíjat kap Zsigmond Vilmos Macedóniában Életműdíjat kap Zsigmond Vilmos Macedóniában

Életműdíjat kap Zsigmond Vilmos Macedóniában

Életműdíjjal ismeri el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát októberben a Manaki-fivérekről elnevezett, nagy múltú Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál Macedóniában. (MTI)

Zsigmond Vilmos, minden idők legnagyobb hatású operatőreinek egyike személyesen is ellátogat a macedóniai Bitolába, hogy az október 16. és 22. között zajló fesztiválon átvegye a Golden Camera 300 elnevezésű életműdíjat. Az elismerést korábban olyan kiváló operatőrök kapták meg, mint Vittorio Storaro, Vagyim Juszov, Raoul Coutard, Tonino Delli Colli vagy Miroslav Ondricek.

A macedón filmművészet úttörőiről, Yanaki és Milton Manakiról elnevezett fesztivált a Macedón Filmművészek Szövetsége (MFPA) rendezi meg évről évre Bitolában. A rendezvény a világ azon kevés filmmustrái közé tartozik, amelyek a nemzetközi termés operatőri munkáját értékelik. Az alkotók az Arany, Ezüst és Bronz Camera 300 díjért versengenek, amelyek odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt. A díj elnevezése szintén a Manaki testvérekhez kötődik: a Balkán egyik politikai, gazdasági és kulturális központjának számító Bitolában letelepedett fényképész fivérek egy Londonban vásárolt Bioscope Camera 300-zal forgatták le 1905-ben első mozgófilmjüket.

Az idősebb testvér, Milton Manaki 1964-ben bekövetkezett halála előtt (az akkor még Jugoszláviához tartozó) Macedón Állami Archívumnak adományozta közös munkásságuk több mint tízezer eredeti fotóból és kétezer méternyi filmből álló gyűjteményét.

A 80 esztendős Zsigmond Vilmos a macedóniai operatőrfesztivál életműdíjasaként – a hagyományokhoz híven – mesterkurzust tart, és közönségtalálkozón is részt vesz Bitolában.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat