Konferencia-felhívás: XII. Laterna Filmakadémia, Pécs


A Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 OFF-programsorozatának keretén belül tartandó nemzetközi szimpózium a mozgókép alkalmazásának határterületeit és a társművészetekkel (képzőművészet, építészet, zene, irodalom, tánc) való kapcsolódási lehetőségeit igyekszik feltárni és a nagyközönség számára bemutatni.

Tervezett meghívott előadók: Espen Aarseth, Mieke Bal, Laura Marks, Joachim Paech, Timothy Murray és Pethő Ágnes.

A konferencián a következő témakörökhöz kapcsolódva várnak angol és magyar nyelvű elméleti és filmelemzési előadásokat:

  • a mozgóképek intermediális lehetőségei, más művészetekkel alkotott hibrid és a digitális vizualitás által remediatizált, formái és azok elmélete;
  • a mozgóképek interaktív alkalmazásai és azok esztétikája;
  • a digitális remedializáció visszahatása a klasszikus értelemben vett filmformákra (játékfilm, dokumentumfilm, kísérleti film stb.);
  • a mozgókép helye a kortárs vizuális kultúrában;
  • a mozgókép „demokratizálódásának” hatása a populáris kultúrára és az esztétikára;
  • a képzőművészet, építészet, zene, irodalom és a színház – intermediális – mozgóképi megjelenési formái;
  • az intermedialitás és a reflexivitás elméleti összefüggései.

A fenti témákban nemcsak kutatók, egyetemi oktatók, hanem egyetemi hallgatók és PhD hallgatók jelentkezéseit is várják. (Az előadás időtartama vitával együtt 30 perc.)

A konferencia részvételi díja 8000 HUF, ami tartalmazza a regisztrációs díjat, a konferencia programjain történő részvételt, illetve az előadások közötti büfében való fogyasztást és az ebédet. Egyetemi hallgatók és PhD hallgatók számára a konferencia részvételi díja 5000 HUF. A konferenciát záró banketten történő részvétel (vacsora és borkóstolás Villányban): 8000 HUF.

A konferenciára a jelentkezési lap kitöltésével és egy egyoldalas absztrakt beküldésével lehet jelentkezni. A jelentkezési lapokat és az absztraktokat a következő e-mailcímre várják 2010. szeptember 30-ig: laternamagica@hotmail.hu. A jelentkezés elfogadásáról legkésőbb 2010. október 10-ig küldenek visszajelzést.

Bővebb információkat a konferencia honlapján lehet találni.Kapcsolódó