Elkezdődött Adrian Sitaru nagyjátékfilmjének forgatása


Csütörtökön elkezdődött Adrian Sitaru román rendező legújabb játékfilmjének (Din dragoste, cu cele mai bune intenţii / Szívből jövő szeretetből) forgatása, melynek Csíkszereda valamint Bukarest ad otthont. A román–magyar koprodukció a rendező egy saját történetét dolgozza fel, a főbb szerepeket pedig Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Török-Illyés Orsolya, Tóth Orsolya és Szikszai Rémusz játssza.

A történet középpontjában Alex, a sikeres harmincas nagyvárosi férfi áll, aki azt hiszi, mindent irányítani tud. Egy nap tudomást szerez arról, hogy édesanyja szélütést kapott és kórházban fekszik. Azonnal szülővárosába utazik, de még a megérkezés előtt beleveti magát az informálódásba, intézkedésbe. Senkiben sem bízik, kételkedik az orvos szaktudásában, gyanakszik mindenre és mindenkire anyjával kapcsolatban. Túlzott törődésével és makacs bizalmatlanságával végül sikerül anyját is rosszabb állapotba sodorni, a fiú pedig összeomlik abban a felismerésben, hogy nem tudja uralni a világot.

A stábtagok között magyar szakembereket is találunk: a film vágója Lemhényi Réka, hangmérnöke Zányi Tamás, zeneszerzője pedig Márkos Albert lesz.

A filmtervet a cannes-i Cinefondation és a Binger Institute is támogatta, melynek sikerét igazolja, hogy a projekt az Eurimages júniusi ülésén 110 000 euró támogatásban részesült. Az idén összesen 4,8 millió eurós alapot szétosztó, 34 országot tömörítő Eurimages Sitaru filmje mellett olyan alkotásokat támogat, mint Lars Von Trier legújabb produkciója, a Melancholia, Paolo Sorrentino első angol nyelvű filmje, a This Must Be the Place, továbbá Jean-Pierre és Luc Dardenne Délivrez-moi! vagy Emir Kusturica Cool Water című alkotása.

A Szívből jövő szeretetből utómunkálatai Budapesten folytatódnak, a mozikba pedig várhatóan 2011 első felében fog kerülni.Kapcsolódó