CineFest: A nyertesek


14 nagyjátékfilm, mind magyarországi ősbemutató, 6 további játékfilm versenyen kívül, 54 animációs-, dokumentum- és kisjátékfilm, 4 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, 3 kiállítás, 2 workshop, 4 konferencia – ez a szombat este véget ért 7. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A fesztivál alaposan kinőtte kereteit.

A Jameson CineFest fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat az iráni Shirin Neshat kapta Nők férfiak nélkül című művéért. Neshat a fesztivál vendége volt, a film vetítése utáni beszélgetés a CineFest egyik legjobban sikerült programja volt. A zsűri nagydíjat a dán Mia Hansen-Love Gyermekeim apja című koprodukciós filmje nyerte.

Horváth Lili Napszúrás című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, Briar March Volt egyszer egy szigete pedig a legjobb dokumentumfilm. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére az idei évtől Dargay Attila-díjnak neveznek) Molnár Tünde Simon vagyok, a nemzetközi kritikusi zsűri díját pedig, egyhangú döntéssel, Kocsis Ági Pál Adriennje nyerte – a filmnek a cannes-i bemutató után itt volt a magyarországi premierje.

A CineFest életműdíját Jancsó Miklós kapta, aki mesterkurzust is tartott a fesztiválon. Elindult a CineClassics című filmtörténeti programsorozat, kiállításokkal, workshoppal, filmvetítésekkel: többek között nemzetközi konferencia keretében emlékeztek meg Korda Zoltánról és bécsi Kertész Mihály- és Korda Sándor-némafilmeket is vetítettek. Volt továbbá dokumentumfilmes workshop a szakma koprodukciós lehetőségeiről, háromnapos szakmai program a digitális átállásról, kétnapos roma filmes és média-program, kiállítás Vukról és Szaffiról Dargay Attila emlékére, és visegrádi fesztiváltalálkozó. És persze sok koncert és buli – a szokott Jamesonos-CineFestes módon.

A díjazottak teljes listája ITT tekinthető meg.Kapcsolódó