Jirí Menzel és hatvan alkotás a CinePécs filmfesztiválon


Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező az egyik zsűrielnök a II. CinePécs Nemzetközi Filmfesztiválon, melyen október 4. és 10. között hatvan alkotást vetítenek le az érdeklődőknek. (MTI)

A játékfilmeket Jirí Menzel mellett Igor Korsic szlovén filmrendező, a romániai Andrei Gruzsniczki, a tavalyi CinePécs nyertes alkotásának rendezője, Muhi András producer, valamint Annamaria Percavassi, a trieszti filmfesztivál igazgatója értékeli. A dokumentumfilmes zsűri elnöki tisztét Szomjas György, a Magyar Filmművész Szövetség elnöke tölti be, vele együtt Sergej Stanojkovski, a Zadari Filmfesztivál igazgatója és Turnacker Katalin, a Pécsi Tudományegyetem docense bírálhat.

A rendezvény október 4-én Szemző Tibor Csoma című operájával kezdődik, amelyben közreműködik Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, a nemzet színésze is.

Pécsen kerül sor a Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal jutalmazott Méz című film magyarországi bemutatójára is, emellett láthatja a közönség Kocsis Ágnes Pál Adrienn című moziját, amely az idei cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI-díjat nyert, a bolgár-magyar-macedón-brit-svéd koprodukcióban készült és Bulgáriában a nézőszám tekintetében az Avatart is túlszárnyaló Londoni küldetést (rendező: Dimitar Mitovski), az Isztambuli Magyar Filmhéten nagy sikerrel vetített Vespa című magyar filmet (rendező: Groó Diana), valamint a cseh Marek Najbrt A védelmező című moziját, és a Ballada Karimért című bosnyák alkotást (rendező: Jasmin Durakovic).

„A CinePécsen levetítik a világhírű táncművész-koreográfus, Philippine Pina Bausch életéről szóló Álomtánc című filmet, de változatos programot ígérnek a Fókusz filmek, az Info szekció alkotásai és a Német filmnapok programjai is” – közölte Keresnyei János fesztiváligazgató.

Vitézy László, a dokumentumfilmes Budapesti Iskola vezetője az intézmény Íme, a szocializmus című vetítéssorozatát ajánlotta a közönség figyelmébe. Az ebben a szekcióban műsorra tűzött tizenhat, az 1970-1980-as években készült dokumentum- és játékfilm a lassan feledésbe merülő, de máig ható szocializmust idézi meg az érdeklődőknek, akik között különösen szívesen látnának történelemtanárokat és diákokat.

Keresnyei János az off-programok és kísérőrendezvények közül az ezúttal filmzenéket játszó Pannon Filharmonikusok koncertjét, a szakmai találkozókat és azt a Bárhol mozi elnevezésű kamiont említette, amely a város több pontján feltűnve zenés filmekkel szórakoztatja az érdeklődőket.

Idén is megrendezik a Filmmaraton nevű digitális rövidfilmjátékot. Ennek lényege, hogy a jelentkezők huszonnégy óra alatt mobiltelefonnal vagy kamerával legfeljebb kétperces filmet készíthetnek a kulturális értékekről. A győztes ezer eurót nyerhet.

A fesztiválról részletek a www.cinepecs.hu internetes oldalon olvashatók.Kapcsolódó