Arany Plakett díjat kapott Mészáros Márta Chicagóban


Különleges és gazdag életművéért Arany Plakett díjjal méltatták Mészáros Mártát a 46. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, Észak-Amerika legrégebbi filmversenyén.

Mészáros Márta – legutóbbi rendezése, az Utolsó jelentés Annáról című film bemutatója alkalmával – kapta meg az Arany Plakett díjat. A magyar rendezőnő filmjeit mozgalmas pályafutása során többször is meghívták és díjazták a rangos amerikai filmünnepen: 1975-ben Örökbefogadás című filmjével fődíjat is nyert. Az Utolsó jelentés Annáról Eszenyi Enikő főszereplésével Kéthly Annának állít emléket: egy kivételes politikai pályafutás, egy lenyűgöző egyéniség és a hetvenes évek magyar társadalmának lenyomata.

Mészáros Márta munkásságáért a napokban nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is rangos elismerésben részesült. Olaszország nagy hagyományokkal rendelkező filmművészeti találkozóján, a viareggiói fesztiválon életműdíjjal tüntették ki. (Az európai filmnek szentelt viareggiói rendezvény szervezői a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatójának, Vezér Évának a város díját adományozták a magyar film külföldi népszerűsítésének elismeréseként.)Kapcsolódó