Mexikói film nyerte a budapesti Verzió fesztivált


A bűnösség vélelme című, 2008-ban készült mexikói film, Roberto Hernandez és Geoffrey Smith alkotása nyerte a 7. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1 500 eurós fődíját a közönség szavazatai alapján. (MTI)

A Verzió-díjat elnyert film a mexikói igazságszolgáltatásról ad megdöbbentő képet: a vádlottak 93 százaléka nem találkozik bíróval, a fogvatartottak 93 százalékának nem mutatnak letartóztatási parancsot, a rendőröket a letartóztatások száma szerint teljesítménybérezik.

Százezer forintos különdíjjal jutalmazta a Verzió Film Alapítvány a leglátogatottabb, egyben a legtöbb szavazatot kapott magyar filmet, Takács Mária Eltitkolt évek című 2009-es művét, amely tizenegy leszbikus nő vallomása szexuális identitásról és személyes küzdelmekről a Kádár-korszakban. A Duna Televízió díját Az utolsó vonat című, 2009-ben készült kanadai-kínai film nyerte a film képi és drámai megvalósításáért.

A 7. Verzió fesztiválon 3900 látogató volt kíváncsi a vetített filmekre, ez 25 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. A Nemzetközi Panoráma sorozat 30 alkotása ízelítőt adott a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm-termésből. A nézők többek között az egyiptomi szemétszedőkről, a menekültekről, a meleg és leszbikus identitásról, a palesztin-izraeli narancsokról, az afgán megasztárokról, a kínai vörös turizmusról, a hippi kommunákról, a gyermekházasságról, valamint az űrturistákról láthattak dokumentumfilmeket.

A Magyar Panoráma programjába 9 filmet válogatott be Báron György kurátor; a közönség többek között Mészáros Antónia, Csáki László, Takács Mária, Perényi Katalin és Kabay Barna munkáival ismerkedhetett meg a Verzión.

A Filmtett beszámolóját a fesztiválról pénteken olvashatják az érdeklődők.Kapcsolódó