Pénzügyi gondokkal küzd a kolozsvári FFeST


Magyarországi támogatásokból és önerőből rendezik meg a kolozsvári diákfilm-fesztivált, amelyhez sem a helyi önkormányzat, sem román magáncégek nem nyújtottak támogatást. A Nemzeti Kulturális Alap és a Szülőföld Alap összesen 17 ezer lejjel (1,2 millió forinttal) támogatja a FFeST elnevezésű filmes seregszemlét. A szervezők, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem saját forrásaiból teremti elő a költségvetés hiányzó részét. (MTI)

A kolozsvári önkormányzat júliusban még háromezer lejes (210 ezer forintos) támogatást ígért, majd augusztusban azt közölték, hogy csak kétezer lejt tudnak adni, végül arról tájékoztatták a szervezőket, hogy ezt az összeget sem biztosítják számukra.

Szenkovics Dezső, a Sapientia kolozsvári karának főtitkára, a fesztivál egyik szervezője a Krónika kolozsvári napilapnak elmondta, hogy a fesztiválra meghívott magyarországi és szerbiai egyetemek végül nem küldtek filmeket, ezért külföldről egyedül Szlovákiából érkeznek filmek az erdélyi nagyvárosba. Ezen kívül több bukaresti egyetem is képviselteti magát Kolozsváron, köztük a Ion Luca Caragiale Filmművészeti Egyetem és a Hyperion Egyetem. A házigazdák mellett a Partiumi Keresztény Egyetem diákjai is készítettek filmeket a fesztiválra.

Az alkotásokat öt kivétellel a résztvevő egyetemek válogatták, egyedüli megkötés a terjedelem volt, tanintézményenként 90 perc. A november 26. és 28. között immár negyedik alkalommal rendezendő diákfilm-szemlén összesen 140 filmet tekinthet meg a közönség.

A diákfilm-fesztivált a Sapientia és a BBTE diákjainak Remake-workshop elnevezésű, vasárnap záruló műhelymunkája kíséri. A két egyetem filmművészetet tanuló diákjai két 20. század eleji, Kolozsváron készült némafilmet igyekeznek újraalkotni. Az átdolgozásokat vasárnap, a FFeST záró ünnepségén mutatják be.Kapcsolódó