Román film a Sight & Sound 2010-es toplistáján


Andrei Ujică Ceauşescu, a hatalom tébolyultja (Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu) című alkotása bekerült az egyik legszínvonalasabb brit filmes lap, a Sight & Sound 2010-es toplistájába, mely a szerkesztők és a felkért kritikusok szerint a világ legjobb idei alkotásait tartalmazza.

A Brit Filmintézet égisze alatt havi rendszerességgel megjelenő Sight & Sound minden év végén közöl egy neves kritikusok által összeállított listát, mely az illető év legjobb filmjeit tartalmazza. Ez az első alkalom, hogy a listán két dokumentumfilm is található, ami azt bizonyítja, hogy a műfaj egyre jobban erősödik. Az idén 85 kritikus szavazatait vetették össze, melynek eredménye a következő lista:

 1. David Fincher: The Social Network (A közösségi háló)
 2. Apichatpong Weerasethakul: Lung Boonmee Raluek Chat (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives)
 3. Mike Leigh: Another Year
 4. Olivier Assayas: Carlos
 5. Clio Barnard: The Arbor
 6. Debra Granik: Winter's Bone
 7. Luca Guadagnino: Io sono l'amore (Szerelmes lettem)
 8. Andrei Ujică: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (Ceauşescu, a hatalom tébolyultja)
 9. Jean-Luc Godard: Film Socialisme (Socialism)
 10. Patricio Guzmán: Nostalgia de la luz (Nostalgia for the Light)
 11. Lee Chang-dong: Shi (Poetry)
 12. Jacques Audiard: Un prophète (A próféta)

Audiard filmje furcsa módon a tavalyi lista nyertese, ám néhány kritikusnak csak az idén sikerült megtekintenie, ezért úgy döntöttek, hogy bónuszként a 2010-es listára is felteszik.

A román filmművészetet képviselve, 2007-ben Cristian Mungiu 4 luni, 3 saptamâni şi 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap) című alkotása került fel a listára.Kapcsolódó