Hollywoodi filmdíj Kardos Sándornak


Kardos Sándor alkotása, az Átváltozás interaktív DVD-változata nyerte a Hollywood Reel Independent Film Festival (HRIFF) rövidfilm kategóriájának fődíját – közölte a mű elkészítésében közreműködő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hétfőn az MTI-vel.

A kísérleti rövidfilm, Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélésének adaptációja tavaly készült az Inforg Stúdióban, ebből alakítottak ki a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói idén nyáron egy új, 360 fokos interaktív változatot, saját fejlesztésű PanoCAST technológiát alkalmazva. A hollywoodi független filmes fesztivált, a HRIFF-et idén december 14. és 16. között rendezik meg.

Több ezer film közül 30-at választottak be a fesztivál fő programjába; Kardos Sándor Átváltozásának új változata idén a rövidfilm kategóriában első díjat kapott. (Amerikai filmes mustrákon nem ritka, hogy a fesztivál előtt nyilvánosságra hozzák a díjazottak listáját.)

A kísérleti rövidfilm forgatása 2007 végén kezdődött egy „gömbkamera" segítségével, amelyet egy távvezérelt minirobotra szereltek. Az Átváltozás moziváltozata 2009-ben készült el, majd idén nyáron a BME Virtuális Valóság Tudásközpontja megcsinálta annak 360 fokos, interaktív DVD-verzióját. Ez utóbbi segítségével a nézők úgy érzik, mintha valójában a történet helyszínén tartózkodnának, és – az interakció révén – követhetik az egyes szereplőket vagy rájuk „kattintva" további információt is megtudhatnak róluk.

A 2010-es változat, amely Máthé Dorottya, a film New York-i producere szerint elsősorban amerikai kiadásra készült, számos más technikai és tartalmi újítást is magában foglal. A hollywoodi fesztivál zsűrije most ezt a változatot díjazta. A díjkiosztó és közönség-bemutató december 16-án lesz a fesztivál helyszínén.

„Ez az első, és tudomásunk szerint az egyetlen olyan film, amely teljes 360 fokos interakciót nyújt a nézőnek. Ezzel mód nyílik például arra, hogy körülnézzünk, vagy ránagyítsunk egy-egy részletre. Az Átváltozásban a néző mintegy »beléphet« a filmbe, amely tehát egyszerre létezik a mozivásznon, az interneten és kiállításokon, művészeti installáció formájában. Minden alkalommal kicsit más, ám mégis ugyanaz" – fogalmazott Takács Barnabás, a BME kutatója.

A kísérleti interaktív rövidfilm – amelynek nemcsak rendezője, hanem forgatókönyvírója és operatőre is Kardos Sándor volt – autentikus adaptációja Kafka híres novellájának, amelyben Gregor Samsa egyik reggel arra ébred, hogy hatalmas bogárrá változott. A film végig szubjektív kamerát használva meséli el a sztorit, Gregor perspektívájából nézve mutatja be a történéseket. Kafka annak idején jegyzeteiben kikötötte: Gregor Samsát nem szabad mutatni a filmes adaptációkban. A film ezen elvárásnak is tökéletesen megfelel.

A Takács Barnabás és kollégái által megalkotott, úgynevezett PanoCAST technológia a filmkészítésen kívül akár élő panoramikus műsorszórásra is alkalmazható.

A magyar filmszakma egyik nagy kísérletezőjeként számon tartott Kardos Sándor – többek között az Egészséges erotika, A kis Valentino és A hídember operatőre – idén kapott Kossuth-díjat.Kapcsolódó