Gryllus Dorka és Stork Csaba az első Osztrák Filmdíj jelöltjei között


Gryllus Dorkát a legjobb színésznő, Stork Csabát pedig a legjobb látványtervező kategóriájában jelölte az Osztrák Filmakadémia az újonnan alapított Osztrák Filmdíjra.

Gryllus Dorkát a Látogatás (Der Kameramörder) című, osztrák-magyar-svájci koprodukcióban készült filmben nyújtott alakításáért jelölték a díjra. Vetélytársai Magdalena Kronschläger a Tag und Nacht (Nappal és éjszaka) című film és Barbara Romaner, a Mahler auf der Couch (Festő a pamlagon) című alkotás főszereplője. Stork Csaba Isidor Wimmerrel (Jud Süss – Film ohne Gewissen) és Katharina Wöppermannal (Women without men – Nők férfiak nélkül) versenyez a legjobb látványtervező díjáért.

Az elismerést első alkalommal adják át január 29-én tizenhárom kategóriában az elmúlt év kiemelkedő filmes teljesítményeiért a bécsi Odeon filmszínházban.

Kép a Látogatás című filmből

A legutóbbi Magyar Filmszemle rendezői díjával jutalmazott Látogatás moszkvai premierje óta világszerte számos nívós nemzetközi filmfesztivál programjában szerepelt.

Az Osztrák Filmakadémia 140 tagja 41 film közül választotta ki a tizenhárom kategória három-három jelöltjét.

Hét jelölést kapott A bankrabló (Der Räuber) című film Benjamin Heisenberg rendezésében. Négy díjra esélyes Jessica Hausner játékfilmje, a Lourdes és Oskar Roehler német-osztrák alkotása, a Jud Süss – Film ohne Gewissen (Jud Süss – A lelkiismeret nélküli film) is.Kapcsolódó