Groó Diana: összefogásra van szükség a filmszakmában


Két filmterve is van a tavaly számos díjat nyert rendezőnőnek, Groó Dianának, ám a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) körüli bizonytalanságok miatt egyelőre „jegeli" mindkettőt. Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, összefogásra van szükség a filmszakmában.

„Nagyon jó lenne, ha a filmszakma együttesen tudná képviselni az érdekeit és nem utolsósorban az értékeit. Az egyik legnagyobb probléma, hogy bizonytalanság van, információhiány, minden kiszámíthatatlan, és több mint fél éve stagnál a filmipar. A filmesek lehetetlen helyzetbe kerültek, köztük olyan alkotók, akik az elmúlt években minimális pénzből készítettek filmeket, rengeteg fesztiválsikerrel képviselve Magyarországot a nemzetközi porondokon."

"A legnagyobb kár az időveszteség és a filmszemle sorsa" – fogalmazott a filmrendező, aki legutóbb a cottbusi filmfesztiválon a német külügyminisztérium Kultúrák közötti párbeszéd díját kapta meg Vespa című játékfilmjéért. A 41. Magyar Filmszemlén több kategóriában is díjazott alkotás (legjobb eredeti filmzene, a legjobb színészi alakítás különdíja) 2010-ben több nemzetközi fesztiválon is szerepelt, a genfi Cinema Tous Ecrans elnevezésű seregszemlén Groó Diana a legjobb rendezőnek járó Reflet d'Or díjat érdemelte ki.

„A film két olasz fesztiválon szerepel 2011-ben, de amióta a Magyar Mozgókép Közalapítvány ellehetetlenült, csak remélni merem, hogy nem ugyanez a sors vár a Magyar Filmunióra, amely a magyar filmek fesztiválszerepléseit segíti és koordinálja" – nyilatkozta rendező, aki szerint a Vespa „nagy versenykörei" már véget értek, a már említett fesztiválok mellett Montrealban, Vancouverben, Isztambulban, Sao Paulóban, Ghentben, Viareggióban és Sienában is vetítették.

A rendezőnő arra a felvetésre, hogy a sikeres külföldi szereplések ellenére idehaza csekély érdeklődés és annál több indulat fogadta a filmet, a következőket mondta: nem csak magyar jelenség a művészfilmek iránti érdektelenség, viszont a rasszista felhangok annál inkább. „A művészfilmekre Nyugat-Európában sem mennek el az emberek, még a Cannes-ban díjazottakra sem. Minden filmnek megvan a maga fóruma. Mi a nemzetközi fesztiválokon voltunk eredményesek, és ezek a szereplések felérnek egy itthoni közönségfilm sikerével" – fogalmazott, majd hozzátette: az indulatok nem érték váratlanul.

A rendező idei terveiről úgy nyilatkozott, hogy ameddig a MMKA nem tudja kifizetni a már megítélt támogatást, addig új filmterveinek a forgatókönyvén dolgozik. „A támogatásról hat hónapja döntött a közalapítvány, és fogalmam sincs, megkapjuk-e az összeget" – mondta Groó Diána, aki a világ első rabbinőjéről szeretne filmet forgatni. „Műfajilag vegyesnek mondanám az eddigi elképzeléseket. A 3D-s számítógépes animáció és a fikciós dokumentumfilm keveredne benne" – tette hozzá. Másik terve, Breier Ádám rendező-forgatókönyvíróval közös munkája egy világhírű díva és egy transzvesztita barátságáról szól. „Erről még nem szívesen beszélnék bővebben, mert még messze van a végleges verzió" – mondta a rendező.Kapcsolódó