Banksy nem veheti át az Oscarját, ha nyer


Az Amerikai Filmakadémia visszautasította a brit graffitiművész azon kérését, hogy megőrizhesse anonimitását az Oscar-gálán. (premierfilm)

Az Amerikai Filmakadémia visszautasította a brit graffitiművész, Banksy azon kérését, hogy az Oscar-gálán jelmezben jelenhessen meg. A gerilla művészt a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölték Exit Through the Gift Shop című filmjéért. De a törvényen kívüli alkotó egyik legismertebb allűrje éppen az, hogy senki sem ismeri őt. Éppen ezért azt kérte, szóvivőkön keresztül, hogy esetleges győzelme esetén is megőrizhesse inkognitóját.

Az újdonsült filmes kérését az akadémia azonnal elutasította. Bruce Davis, a gála szervezőinek igazgatója elmondta – „Érdekes, de nyugtalanító forgatókönyv lenne, ha a film nyerne, és öt, majomjelmezbe öltözött ember lépne a színpadra, és mind az öten azt mondanák: én vagyok Banksy. Mégis kinek adnánk oda a szobrot?”

Az akadémia szakemberei minden bizonnyal tartanak attól, hogy élő adásban a színpadra engedjék a művészt, teret adva sajátos művészetének. Az amerikai televíziózásban Janet Jackson hírhedt Super Bowl afférja óta mindent elkövetnek, hogy ilyen többé ne történhessen. Ezért, ha Banksy nyer, a díjat Jamie D’Cruz az Exit Through the Gift Shop producere veszi át helyette.

Banksy azonban a hírek szerint már melegített a gálára, Los Angeles több pontján, az Oscar-esemény külső helyszínén tűntek fel utcai művei. Talán éppen ez nyugtalanította a szervezőket.


Címkék

Kapcsolódó