Filmfinanszírozási alapot hoztak létre Aradon


A romániai filmgyártás első regionális alapját, a Western Transylvania Film Fundot (Nyugat-Erdélyi Filmalap) Aradon hozták létre annak reményében, hogy ez egy új kezdet lehet a hazai filmgyártás számára. (citynews.ro)

A filmalap ötletének fejlesztői és megvalósítói a film iránti szenvedélyt, a közös ötleteket és problémákat vették alapul, melyek a két régió, Arad és Pécs között figyelhetők meg. „A filmalap megvalósítása egy hiánypótló eszköz létrehozásának az igényéből jött létre. Ha valaki eddig filmet akart készíteni, az csak a CNC-re alapozhatott, de mostmár jó tudni, hogy ezentúl létezik egy alternatíva az ország nyugati felében is. Mi felajánljuk a lehetőséget, hogy Bukaresten kívüli régiókban is készülhessenek filmek, ami végül egy nagyon változatos kulturális felhozatalhoz fog vezetni. Közösen szeretnénk dolgozni a helyi, nemzeti és euroregionális intézetekkel, hogy együtt kifejleszthessük azt, ami már régóta létezik az USA-ban: a filmipart" – nyilatkozta Onoriu Felea, a Western Transylvania Film Fund elnöke.

Az aradi regionális alap a pécsi Dél-Dunántúli Filmalap támogatásával jött létre. „Az Ono Pictures és a Dél-Dunántúli Filmalap kollaborációja bebiztosított afelől, hogy ennek a közös munkának folytatódnia kell. Örömmel tölt el, hogy az aradi kezdeményezést segítve megoszthatjuk tapasztalatainkat, hogy amikor az európai kulturális politikáról van szó, akkor nekünk is legyen beleszólásunk. Úgy gondolom, hogy közreműködésünk több, mint egy film – közölte Keresnyei János, a Dél-Dunántúli Filmalap elnöke.

A következő lépés egy aradi workshop szervezése lesz, ahol a román filmipar belendítése érdekében a filmalapok finanszírozási mechanizmusainak problematikája kerül terítékre. A workshopra neves európai és román filmes személyiségeket hívnak meg, valamint a CNC képviselői mellett a pénzügyi és a kulturális miniszter is jelen lesz.Kapcsolódó