Kísérleti on-line forgalmazás Romániában


Sok fesztiváldíjas film került ki a román filmesek keze alól az utóbbi években, de egyvalamivel mégsem tudnak megküzdeni: a mozik hiányával. A Periferic című produkciónál ezért kísérletképpen on-line forgalmazással is próbálkoznak a készítők. (SG.hu)

A Periferic a locarnói és a thessaloniki filmfesztiválon is díjat nyert, de a román filmforgalmazásban aligha lett volna sikertörténete. Ezért a Voodoo Films produkciós vállalat bejelentette, hogy az április elsején mozikba kerülő alkotást egyidejűleg HD minőségben forgalomba hozza a www.webkino.ro honlapon is, ahonnan fizetés ellenében tölthetik le az érdeklődők. „Az egyedülálló kísérlet mellett a Romániában tapasztalható paradox helyezet miatt döntöttünk: bár egyre többen kíváncsiak a román filmekre, nem jut el hozzájuk, mert ahol élnek, ott nincsenek mozik" – magyarázta a kezdeményezésben részt vevő Dragoş Stanca.

Romániában van a legkevesebb mozi Európában: a 21,5 millió lakosú országban összesen 74 filmszínház működik 182 vetítőteremmel. Összehasonlításul: Franciaországban, ahol háromszor annyian élnek, harmincszor több a vetítővászon. A román mozihálózatra komoly csapást mért, hogy a művészmozik zömét megszüntették a helyi hatóságok és a helyükre rendőrőrsöket, koncerttermeket vagy üzleteket költöztettek.

A Bogdan George Apetri rendezésében készült Periferic egy fiatal elítélt lányról szól, aki 24 órás eltávozást kap a börtönből és elhatározza, hogy elhagyja az országot.


Kapcsolódó