Drakula árnyéka a Sapientián


A Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története című filmet vetítik pénteken, április 8-án este 8 órától a kolozsvári Bocskai-ház Óváry-termében.

Szőczi Árpád: Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története

„Szőczi Árpád filmje már címével is figyelmet, sőt, akár előítéleteket is kelthet. A film fókuszában azonban nem annyira a forradalom kitörésének pillanata, mint inkább egy pár hónappal korábbi esemény áll, ami – közvetetten ugyan – valóban szerepet játszott a forradalom kitörésében. Michel Clair, volt québeci tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio-Canada riportere 1989-ben úgy döntött, hogy interjút készít a kommunista rendszert nyíltan bíráló, és köztudottan a román titkosszolgálat megfigyelése alatt álló Tőkés Lászlóval. A rendező fokozatosan fedi fel annak a sakkjátszmának a lépéseit, amit a Romániába látogató kanadaiak és Tőkés vívott a hírhedt román titkosszolgálat, a Securitate ellen az interjú elkészítése és a kazetták kimenekítése érdekében.” (Zágoni Bálint)

A forgatás 5 ország 12 városában, az események eredeti helyszínein zajlott (Toronto, Montréal, New York, Washington, Strasbourg, Budapest, Érd, Székesfehérvár, Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Bukarest). A filmet több tévéadón, valamint Európa és Észak-Amerika közel 20 városában vetítették.

Szőczi Árpád a tavalyi, 41. Magyar Filmszemlén a Drakula árnyékával elnyerte az MMK és a Duna Televízió közös díját, a Duna-díjat. A filmet 2009 decemberében, a forradalom 20. évfordulóján Temesváron mutatták be, és 2011. április 7–13. között további 6 erdélyi városban (Nagyváradon, Kolozsváron, Zilahon, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön) láthatja a közönség. A vetítéseket a rendezővel való kötetlen beszélgetések követik, amelynek során Szőczi Árpád a Securitate archívumaiban végzett kutatásainak legújabb eredményeiről is beszámol. A nézők sorából érkező legizgalmasabb kérdés jutalma a Drakula árnyéka díszdobozos, 3 lemezből álló DVD-je.Kapcsolódó