Satyajit Ray-vetítés Kolozsváron

Az indiai rendező-forgatókönyvíró emléke előtt tiszteleg április 11–14-én a Francia Kulturális Központ Les grands noms du cinéma című sorozatának részeként. A vetítések 18:30-kor kezdődnek.

A hétfőn kezdődő vetítéssorozat programja:

  • április 11., La Galerie – Pather Panchali (1955)
  • április 12., Kolozsvári Kultúrház – Aparajito (A legyőzheteten, 1956)
  • április 13., Kolozsvári Kultúrház – Apur Sansar (Apu világa, 1959)
  • április 14., Insomnia Café – Jalsaghar (Zeneszalon, 1959)
Satyajit Ray: Pather Panchali

Satyajit Ray (1921–1992) kalkuttai születésű bengáli filmrendező, forgatókönyvíró pályáját reklámkészítéssel kezdte, 1942-ben filmklubot alapított Bombayben, 5 évvel később pedig megalapította a Kalkuttai Filmtársaságot, amelynek rendezvényein amerikai és európai, főképp neorealista filmeket vetített. Egy Jean Renoirral való találkozás és a Biciklitolvajok hatására maga is filmforgatásba kezdett, miközben egy könyvkiadónál dolgozott illusztrátorként.

Első filmje, a Pather Panchali című regényadaptáció valós helyszíneken forog, szerepeire barátait kéri fel. A teljes költségvetést ő maga állta volna, ám végül a bengáli kormányzat segítette a film befejezését. A filmet 1956-ban Cannes-ban díjazzák, művészi és anyagi sikert egyaránt hozott.

Ray filmjei realista stílusúak. Korai alkotásait áthatja az együttérzés és az érzelem, későbbi munkái olykor cinikusan politizálnak. Pályája során 37 rövid- és egészestés filmet rendezett, a dokumentumfilm műfajában is otthonosan mozgott.

Kapcsolódó