Gazdasági társasággá alakulhat a Magyar Mozgókép Közalapítvány


Gazdasági társasággá alakulhat a Magyar Mozgókép Közalapítvány, amelynél a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata hamarosan lezárul. A kormány még várhatóan ebben a hónapban döntést hoz az alapítvány ügyében – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára pénteken. (kultúra.hu)

Gál András Levente egy háttérbeszélgetésen kifejtette: a Magyar Mozgókép Közalapítvány jelenlegi formájában nem tartható fenn, ezért a tervek szerint egy gazdasági társasággá alakulna át. Az alapítvány ügye két héten belül a kormány elé kerülhet, majd elkezdődhet a konszolidáció. Mintegy 180 produkció átvilágítása zajlik – mondta, hozzátéve, hogy sok esetben még egy zártkörű vetítést sem élt meg egy-egy alkotás.

A kormány tavaly év végén hívta fel a Kehi elnökét, hogy több közalapítványnál – köztük a mozgóképnél – rendeljen el soron kívüli ellenőrzését, és az annak eredményéről készült jelentését terjessze a kabinet elé. A kabinet még tavaly július végén határozott úgy, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter más tárcavezetők bevonásával vizsgálja felül a kormány által létrehozott alapítványokhoz és közalapítványokhoz rendelt feladatok ellátásának hatékonyságát, és együttes előterjesztésben tegyenek javaslatot a szükségessé vált intézkedésekre.

A Magyar Alkotóművészeti Közalapítványról szólva az államtitkár közölte: miniszteri biztos fogja felügyelni a vagyonkezelést, és levezényelni az átszervezést.Kapcsolódó