Világhírű forgatókönyvírók Budapesten – Mesterkurzus Drakulával


Először rendezik meg Budapesten az éQuinoxe Germany Screenwriters Workshop-ot, melynek keretében James V. Hart amerikai sztár forgatókönyvíró nyilvános mesterkurzust tart Francis Ford Coppola Drakula című klasszikusának vetítését követően a Puskin moziban.

A müncheni székhelyű éQuinoxe évről-évre más európai nagyvárosban tartja a Screenwriters Workshops-ot. Május 2–9. között először rendezik meg Budapesten a magas színvonalú szakmai programot, melynek szakértői között lesz James V. Hart, Robin Swicord és Martin Sherman amerikai sztár forgatókönyvírók, Claire Dobbin ausztrál script editor, Mark O’Halloran író-rendező Írországból, Susanne Schneider író-rendező Németországból, továbbá Siri Senje norvég és Andy Cox brit forgatókönyvírók.

Az éQuinoxe-ot, mely 2001 óta 85 forgatókönyv fejlesztéséhez adott keretet a szakma kiválóságainak részvételével, Ellen Winn Wendl hívta életre a Robert Redford Sundance Intézetében működő Screenwriters’ Lab-jának mintájára. A képzés lényege, hogy a szakértők maguk is aktív filmalkotók; különböző kulturális és esztétikai hátterük révén a már kidolgozott forgatókönyvekről új nézőpontokból fejtik ki véleményüket, és ezzel jelentősen segítik az erős történetek kidolgozását, melyek kiválóan működnek majd a mozivásznon. Az éQuinoxe-on fejlesztett forgatókönyvek között számos siker volt, köztük Stefan Ruzowitzky Pénzhamisítók (Die Fälscher) című mozifilmje, mely 2008-ban Ausztriának meghozta az Oscar-díjat.

A beküldött forgatókönyvek közül nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a kilenc legjobbat, melyet május első hetében Budapesten fejlesztenek az írók és a szakértők közösen. A meghívott forgatókönyvek öt országból érkeznek, köztük van két magyar alkotó: Dési András György Titkos pizsama és Keményffy Tamás Tiltott nyelv című munkája.

A szakmai rendezvény nyilvános záróakkordjaként, május 9-én, minden mozirajongónak és érdeklődőnek lehetősége nyílik, hogy a Puskin moziban megnézze Francis Ford Coppola 3 Oscar-díjjal jutalmazott Drakula (1992) című filmjét. Majd James V. Hart, a kultikus mű forgatókönyvírója workshopot tart.Kapcsolódó