Egyiptom a díszvendég, francia a zárófilm a cannes-i filmfesztiválon


Egyiptom lesz a cannes-i filmfesztivál első díszvendége. Az afrikai ország filmművészete különvetítéseken és május 18-án egy egész napos ünnepségsorozattal mutatkozik be a fesztiválon, amelynek zárófilmje egy francia alkotás, Christophe Honoré legújabb rendezése lesz. (MTI)

A szervezők hagyományteremtőnek szánják az új kezdeményezést: a díszvendégséggel ezentúl minden évben egy-egy ország filmművészetére kívánják ráirányítani a figyelmet. Nemcsak az egyiptomi forradalom az oka annak, hogy az első kiválasztott ország Egyiptom, a meghívással elsősorban a filmművészet egyik jelentős nemzete előtt kíván tisztelegni Cannes.

A díszvendégség keretében megemlékeznek majd a 2008-ban elhunyt Youssef Chahine világhírű színész-forgatókönyvíró-filmrendezőről, az arab országot pedig rendezők, színészek, producerek és technikai munkatársak fogják képviselni az ünnepségen – jelezték közleményükben a szervezők.

Levetítik a január 25-én kirobbant forradalom eseményeiről készült, 18 nap című filmet, amelyet tíz egyiptomi rendező (Sherif Arafa, Yousry Nasrallah, Mariam Abou Ouf, Marwan Hamed, Mohamed Aly, Kamla Abou Zikri, Sherif El Bendari, Khaled Marei, Ahmad Abdallah és Ahmad Alaa) jegyez. A filmesek költségvetés nélkül, önkéntes alapon hozták létre közös alkotásukat: húsz színésszel tíz megélt, hallott vagy kitalált történetet forgattak le rövidfilmek formájában. A film bevételét pedig arra kívánják fordítani, hogy megszervezzék a politikai és polgárjogi oktatást az egyiptomi városokban.

Az idei cannes-i filmfesztiválon egyébként a Cannes Klasszikusok sorozatban egy 1968-as egyiptomi filmet is levetítenek: Hussein Kamal A postás című alkotását, valamint az idén készült Egy hangya sikolya című filmet, Sameh Abdelaziz rendezésében szabadtéri vetítésen tekinthetik meg az érdeklődök.

A 64. Cannes-i Filmfesztivált május 11. és 22. között rendezik meg. A díjkiosztót követően Christophe Honoré francia filmrendező legújabb alkotásának díszbemutatójával zárul a filmes seregszemle. A Les Bien-aimés (A hőn szeretettek) című filmet versenyen kívül mutatják be.

A 40 éves filmrendező 2007-ben a Szerelmesdalok című filmjével kapott meghívást a cannes-i hivatalos versenyprogramba. Legújabb zenés filmjében a főbb szerepeket Catherine Deneuve és lánya, Chiara Mastroianni, valamint Ludivine Sagnier és Louis Garrel alakítják, de feltűnik a filmben Milos Forman cseh filmrendező is. A melankolikus romantikus komédia a hatvanas évek Prágájától a nyolcvanas évek Londonján át a mai Párizsig vezet.


Kapcsolódó