Szinkront a román filmeknek?Foglalják törvénybe, hogy a jövőben Romániában minden idegen nyelvű filmet szinkronizáljanak! – ezzel a javaslattal állt elő Victor Socaciu román szociáldemokrata képviselő, aki a román „nemzeti identitást" félti a felirattal ellátott filmektől. A törvényjavaslat már csak azért is meglepő, mert Romániában elenyészően kevés idegen nyelvű filmet szinkronizálnak. (MTI)

Bármennyire bővelkedik is az ország nagyszerű színészekben, a rendkívül ritkán alkalmazott szinkronizálás címén rosszul hangsúlyozott mondatok, távkapcsolót nyomásra ingerlő, idegesítő hanghatások hallhatók. Talán csak néhány gyerekfilm vagy rajzfilm hallható románul, de annak funkciója van, hiszen közönségük még nem tud olvasni.

Márpedig a szociáldemokrata politikus úgy véli, hogy a „nemzeti identitás megőrzése" szempontjából lenne fontos indítványának törvényi jóváhagyása, mivel szerinte a felirattal ellátott filmekből idegen szavakat, kifejezéseket tanulnak a nézők, ezek beépülnek a közbeszédbe, degradálva így a saját nyelvet. Az olvasási készség egyre csökkenő szintje Romániában is problémát okoz, így nem árt, ha legalább a képernyőn vagy a mozifilmvásznon erőlteti meg a látás útján való megértést a néző. Aki pedig angolt vagy más nyelvet tanul, annak valóságos aranybányát jelentenek a Romániában vetített filmek.

A törvénytervezet egyelőre általános ellenkezést váltott ki. Rendkívül népszerű, hazafiatlansággal korántsem vádolható román színészek vallják, hogy a filmek szinkronizálásának semmi köze sincs a nemzeti identitás megőrzéséhez.

Victor Rebengiuc szerint olyan nagy színészeket, mint Robert De Niro vagy Al Pacino „bűn lenne" szinkronizálni. „A szinkron legalább 25 százalékot elvesz a film nyújtotta esztétikai élményből. Ezt a módszert csak az analfabéta országokban érdemes alkalmazni" – mondta a neves színész. Tudor Giurgiu rendező képtelenségnek nevezte az elképzelést, Ada Solomon producer pedig úgy látja: Románia abban a szerencsés helyzetben van, hogy egész nemzedékek fedezhették fel az idegen nyelveket mozitermekben vagy a televízió előtt. „Én a gyermekeimmel is feliratozott rajzfilmeket nézetek, mert így románul olvasni is megtanulnak" – érvelt Solomon.

A hétvégén az interneten aláírásgyűjtés indult Victor Socaciu elképzelései ellen. Az Állítsátok meg a filmek szinkronizálásáról szóló törvényt! elnevezésű petíciót már közel tízezren aláírták.
Kapcsolódó