/ / /

Lars Von Trier Hitlerről és Izraelről

Hír

Megrökönyödést váltott ki szerdán Cannes-ban Lars Von Trier dán rendező, amikor kifejezte Hitler iránti szimpátiáját, és úgy vélte, „Izraeltől tényleg a falra lehet mászni". (MTI)

„Én csak azt mondom, hogy megértem mint embert. Nem igazán derék fickó, de sok mindent megértek benne, és némileg szimpatizálok is vele" – jelentette ki a rendező a Melancholia című lélektani katasztrófafilmjének bemutatója után tartott sajtótájékoztatón.

Lars von Trier Cannes-ban

„Megértem Hitlert. Azt hiszem, valóban sok rossz dolgot tett, de el tudom képzelni, ahogy a végén a bunkerjében ül... Természetesen, nem támogatom a második világháborút, nem vagyok a zsidók ellen" – finomította álláspontját. „A zsidókkal vagyok persze, de nem túlságosan, mert Izraeltől tényleg a falra lehet mászni" – fejtegette nézeteit a rendező a részben nevető, részben feszengve hallgató közönsége előtt.

Lars Von Triert német gyökereiről kérdezték, amelyekre 1989-ben, anyja halála után derült fény, valamint egy dán magazinban nemrégiben adott interjúról, amelyben arról beszélt, hogy „kedvére való a náci esztétika".

„Annyit elmondhatok erről, hogy valóban szeretem (Albert) Speert (Hitler építészét)" – magyarázta. „Még ha nem is volt Isten legjobb teremtménye, tehetsége volt, amellyel a náci rendszer idején élhetett" – tette hozzá. Albert Speert többi náci vezetővel együtt bíróság elé állították, háborús és az emberiség elleni bűnök miatt 20 évi börtönre ítélték, s 1966-ig börtönben ült.

„Ok, I’m a nazi” (náci vagyok) – mondta végezetül zavartan nevetve Lars von Trier.