Orosz film győzött a Mediawave Fesztiválon


Átadták a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál díjait Szombathelyen, idén nagyjátékfilm kategóriában a fődíjat egy orosz fim, a Csendes lelkek című alkotás nyerte el, Aleksei Fedorchenko rendezésében.

A legjobb kisjátékfilmnek Zomborácz Virág Valami kék című filmjét ítélte a nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A kísérleti filmek között egy spanyol alkotást, a La Gran Carrera, vagyis a Nagy futam című alkotást találták a legjobbnak, míg az animációs filmek közül egy norvég film, a Sávia szerezte meg az elsőséget. Dokumentumfilm kategóriában Forgács Péter Amerikai álom című filmjét jutalmazták első díjjal.

A zsűri különdíját a legjobb művészi kivitelezésért egy magyar-német produkciónak, a Bibliothéque Pascal című alkotásnak ítélték oda, a legjobb operatőri munka díját pedig a Bi, Dung So! vagyis a Ne félj, Bi! kapta.

A Mediawave fesztiválon osztották ki a hagyományok szerint a „Párhuzamos kultúráért" díjakat, amelyeket tizenegy éve adnak át.

Idén párhuzamos kultúráért díjban részesült Boka Gábor rendező, Horváth Judit fotográfus, Máriás Béla író, muzsikus, képzőművész, Sinai Varga Gizella Iránban élő festőművész, Tanai Erzsébet népdalénekes, és Stevan Kovacs Tickmayer újvidéki muzsikus, zeneszerző.Kapcsolódó