Az Amerikai Filmakadémia 178 új tagot hívott meg Az Amerikai Filmakadémia 178 új tagot hívott meg

Az Amerikai Filmakadémia 178 új tagot hívott meg

Gerard Butlert, Vincent Casselt és Nastassja Kinskit is meghívta tagjai közé az Amerikai Filmakadémia, amely idén 178 új taggal – színészekkel, rendezőkkel, forgatókönyvírókkal és más filmes szakemberekkel – bővülhet.

„Ezek a személyek ma a filmipar legjelesebb alkotói közé tartoznak" – fogalmazott Tom Sherak, a filmakadémia elnöke a szervezet honlapján, amelyen pénteken tették közzé a meghívott új tagok névsorát. Az Oscar-díjak odaítéléséről döntő, csaknem hatezer tagot számláló testületbe végül azok kerülnek majd be, akik el is fogadják a felkérést.

A szabályzat szerint 2011-ben legfeljebb 211 új taggal bővülhetett volna a filmakadémia tagsága, ám – ahogy az már korábban is előfordult – idén is kevesebb alkotót jelöltek a tagságra az egyes szakmai csoportok.

Idén először egy gesztus értékű jelölés is született: posztumusz meghívást kapott a tagok közé a dokumentumfilmes Tim Hetherington, akit áprilisban gyilkoltak meg, amikor Líbiában forgatott. A 40 esztendősen elhunyt brit származású filmest tavaly Restrepo című dokumentumfilmjéért jelölték az Oscarra. A filmakadémia dokumentumfilmes ágazata javasolta, hogy posztumusz vegyék fel a tagok közé, és a testület kormányzói elfogadták az eddig példa nélküli indítványt.

A 2011-es tagnévsorban szerepel többek között a 300-ból ismert Gerard Butler, Vincent Cassel, a Fekete hattyú sztárja, Bradley Cooper a Másnaposokból, David Duchovny az X-aktákból és Nastassja Kinski, az Amerikai rapszódia, illetve az Egy tiszta nő főszereplője.

Az animációs filmes tagok sorában olvasható Tomm Moore neve, akinek tavaly Oscarra jelölt, Kells titka című filmje részben a kecskeméti stúdióban készült. A király beszéde című filmjével idén Oscar-díjat nyert Tom Hoopert a rendezők jelölték a tagságra. A forgatókönyvíró tagok közé pedig mások mellett Az elnök emberei-sorozat alkotóját, A közösségi háló című filmet is jegyző Aaron Sorkint is meghívták.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat