Egy népszerű orosz színész indul az elnökválasztáson


Ivan Ohlobisztyin színész, rendező, író és újságíró, valamint felszentelt ortodox pópa indulni szándékozik a 2012-ben esedékes orosz elnökválasztáson.

Ezt ő maga jelentette be hétfőn egy sajtóértekezleten Moszkvában, hangsúlyozva, hogy „ez igaz, és teljesen komoly". Ohlobisztyin kifejtette: választási programként „filozófiai-ideológiai koncepciót" ajánl, olyat, amilyenre szerinte szüksége van az orosz társadalomnak ahhoz, hogy nemzetté váljon, és amilyet más jelölt nem tud felkínálni. Azt mondta, még nem tudja, honnan vesz pénzt a kampányra, de úgy gondolja, „ha valami érdekes felmerül, azt Isten segítségével az államnak kell megoldani". Hozzátette: ahhoz, hogy politikával foglalkozzon, szüksége van az ortodox egyház „legalább hallgatólagos" jóváhagyására is, de ha ezt nem kapja meg, az legalábbis furcsa lesz, mert az egyház évtizedek óta afelé a koncepció felé tart, amelyet most javasolok".

A 45 éves Ivan Ohlobisztyin a moszkvai VGIK filmművészeti főiskolát végezte el, s a kilencvenes években sikeresen debütált filmszínészként és forgatókönyvíróként. Pappá 2001-ben szentelték. Egy ideig az egyházat szolgálta, majd saját kérésére felmentést kapott e kötelezettségei alól és folytatta színészi-rendezői pályáját, mellette különféle vallási műsorokat vezetett tévékben és rádiókban. Nős, két fia és négy lánya van.

(MTI)Kapcsolódó