Közzétették az Európa Filmdíjra jelölt animációs filmek címét


Közzétette az Európa Filmdíjra jelölt három animációs film címét kedden az Európai Filmakadémia. Az elismerésre a Le chat du rabbin című francia, a Chico és Rita című spanyol és az Une vie de chat című francia-belga animáció esélyes.

A testület közleménye szerint a produkciókat a Filmakadémia és a Cartoon európai animációs filmszövetség delegáltjaiból álló zsűri válogatta ki. A győztesről az Európai Filmakadémia 2500 tagja szavaz, az eredményhirdetésre pedig december 3-án kerül sor Berlinben, az Európai Filmdíjak díjkiosztó gáláján.

A Le chat du rabbin Joann Sfar – magyarul A rabbi macskája címen megjelent – képregényéből született. A fiatal francia képregényszerző Antoine Delesvaux-val együtt rendezett animációs filmet népszerű könyvéből. A történet a harmincas évek Algériájában játszódik, főhősei egy rabbi, valamint beszélő macskája.

A Chico és Rita című egészestés spanyol rajzfilm az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is bemutatkozott az európai animációk versenyprogramjában, és elnyerte a diákzsűri díját. A Fernando Tuerba, Javier Mariscal és Tono Errando rendezésében készült alkotás egy zongorista és egy énekesnő szerelmét és zene iránti közös szenvedélyét beszéli el. Chico és Rita a negyvenes évek végének Kubájából kalandos útjukon Párizson át egészen Hollywoodig jutnak és sorsuk végleg összefonódik.

A Jean-Loup Felicioli és Alain Gagnol rendezte Un vie de chat (Egy macska Párizsban) főhőse ugyancsak egy különleges macska. Az állat ugyanis kettős életet él: nappal egy kislány cicuskája, éjjel viszont szupertolvaj, egy betörő bűnsegédje.Kapcsolódó